Sezona oluja na Atlantiku
0

Devet snažnih uragana prijete obali SAD-a

Sarajevo-x.com
Sezona uragana na Atlantiku zvanično traje od juna do novembra, a ove godine se očekuje devet snažnih uragana, ali i najmanje pet olujnih vjetrova koji se kreću do 178 kilometara na sat, objavio je France 24, pozivajući se na zvanične podatke koje je objavio državni Univerzitet u Coloradu.

Prema prognozi, očekuje se daleko aktivnija sezona sa natprosječnim prijetnjama po američku obalu. Inače, u sezoni uragana poznata su imena 18 tropskih oluja, a već su tri oluje Alex, Bonnie i Colin pogodile regiju i to u periodu od juna do augusta.

Predviđanja koja su načinili naučnici Philip Klotzbach i William Gray potvrdila su ranije studije u kojima je bilo navedeno da će u sezoni biti najmanje 10 uragana. Naime, oluja Alex koja je pogodila istočnu obalu Meksika 1. jula prerasla je u uragan dosežući brzinu od 150 kilometara na sat.

Neobično aktivnu sezonu uragana naučnici objašnjavaju vremenskim fenomenom La Nina. Naime, za vrijeme La Nine temperature u Atlantskom okeanu su veće od uobičajenih, dok je voda u Tihom okeanu hladnija, što pogoduje stvaranju uragana.

Šanse da uragan pogodi Meksički zaljev, gdje je prije tri mjeseca došlo do izlijevanja nafte iz bušotine, iznose 49 posto.