Biden još mora pričekati
35

Devet republikanaca neće prihvatiti glasove elektora: Tražit će reviziju izbora u SAD-u

Dž. L.
Bijela kuća (Foto: EPA-EFE)
Bijela kuća (Foto: EPA-EFE)
Devet republikanaca u Senatu Sjedinjenih Američkih Država najavilo je da neće prihvatiti elektorske glasove iduće sedmice, kada se očekuje da Kongres SAD-a potvrdi pobjedu novoizabranog predsjednika Joe Bidena.

Republikanci su najavili da namjeravaju podnijeti prigovor na glasove elektora te Izbornoj komisiji predložiti da provede hitnu desetodnevnu reviziju izbornih rezultata u "spornim državama".

Oni u svojoj izjavi nisu precizirali koje elektore namjeravaju odbiti, odnosno iz kojih država, ali očekuje se da će se prigovor prije svega odnositi na Pennsylvaniju.

"Poštena i vjerodostojna revizija, provedena ekspeditivno i dovršena prije 20. januara, umnogome bi uvjerila Amerikance u naš izborni proces i značajno bi poboljšala legitimitet onoga ko postane naš sljedeći predsjednik. To dugujemo narodu", rekli su republikanski senatori u izjavi.

Oni dodaju da glasanje u Kongresu SAD-a, koje je najavljeno za 6. januar, ostavlja otvorene mnoge priče o ozbiljnoj prevari birača.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence podržao je ovakav potez republikanaca jer, kako kaže, i sam dijeli zabrinutost s milionima Amerikanaca zbog izbornih nepravilnosti. Pence pozdravlja napore senatora da iskoriste svoje zakonske ovlasti kako bi pred Kongres i narod SAD-a donijeli dokaze o vjerodostojnim izbornim rezultatima.

Ipak, kako piše CNN, prigovor republikanaca ne ostavlja nikakvu šansu Donaldu Trumpu da promijeni ishod izbora, već će samo odgoditi neizbježnu afirmaciju Bidenove pobjede.