Svijet
0

Devet policajaca i pet talibana ubijeno na jugu Afganistana

FENA
Devet policajaca, među kojima sedam pripadnika policije protiv opojnih droga, u kampanji za uništenje maka, te pet talibana ubijeno je u ponedjeljak na jugu Afganistana, objavila je policija.

"Sedam pripadnika snaga protiv opojnih droga, u kampanji za uništenje maka, ubijeno je a dva druga su povrijeđena", objavio je šef policije provincije Kandahar. "U sukobu, koji je trajao dva sata u mjestu Maywand, ubijeno je i pet talibana", precizirao je on.

Smatra se da talibani štite proizvođače i krijumčare opijuma, od kojih dobijaju veliki novac za finansiranje borbe protiv afganistanskih vlasti i stranih vojnika u zemlji.

Šverc drogom predstavlja veliku sumu novca jer Afganistan, prvi svjetski proizvođač opijuma, proizveo je samo prošle godine 8.000 tona, prema podacima UN-a. Provincije juga Kandahara a naročito Helmanda smatraju se skladištima opijuma u zemlji.

U provinciji Helmand, dva policajca su ubijena a šest drugih je povrijeđeno u nestabilnom mjestu Sanginu, saopćio je šef policije ove provincije.

Policajci su upravo pratili grupu inženjera za telekomunikacije i radnika prema jednom od releja za mobilnu telefoniju, koji su nedavno uništili talibani.