Sudan
0

Devet osoba ubijeno u sukobu dva plemena

FENA
Devet osoba ubijeno je u sukobu dva plemena na jugu Sudana. Do sukoba je došlo zbog svađe oko toga čija će plesna grupa prva nastupiti na proslavi godišnjice mirovnog dogovora iz 2005. godine, kojim je završen dvadesetogodišnji građanski rat sjevera i juga.

Portparol južnosudanske vojske Piter Parnjang je saopćio da su pripadnici plemena Dinka ubili devet osoba iz plemena Šiluk, dodavši da tragični bilans može biti i veći ukoliko dođe do odmazde, javile su u nedjelju agnecije.

Parnjang je objasnio da je tokom parade, održane u petak u Malakalu u južnom Sudanu, koji uživa poluautonomni status, trebalo da nastupe tradicionalni plesači iz oba plemena, ali je izbila svađa oko toga ko će nastupiti prvi. Tri osobe su zadobile teže rane kopljima.

Međunarodni posmatrači su izjavili da je policija pucala u vazduh, a da se sve dešavalo izvan stadiona, tako da niko od posjetilaca nije povrijeđen.

Sljedećeg dana, ratnici iz plemena Dinka su napali pripadnike Shiluka sjeverno od Malakala, a u odvojenom incidentu stradala su još dvije osobe, od kojih jedna iz plemena Shiluk.

Četiri godine nakon što je postignut mir između sjevera i juga u najvećoj afričkoj zemlji, južni Sudan je i dalje pun oružja.