Svijet
0

Devet mrtvih u sukobu u Uzbekistanu

NINA
Najmanje devet ljudi je danas poginulo, a 34 je ranjeno u oružanim sukobima u gradu Andižanu na istoku Uzbekistana, javila je agencija Itar-Tass pozivajući se na ured predsjednika Islama Karimova.

Nasilje je izbilo nakon što je jedna naoružana banda upala u zatvor u Andižanu i oslobodila oko 2.000 zatvorenika, među kojima je bilo i muslimanskih ekstremista.

Nakon upada u zatvor, ekstremisti su za taoce uzeli 10 policajaca i zauzeli zgradu gradske uprave.

Jedan dužnosnik ministarstva vanjskih poslova Uzbekistana izjavio je Reutersu da su u toku pregovori s "pobunjenicima" koji su stjerani na dvije lokacije u gradu.

Prema njegovim riječima, naoružana skupina kriminalaca napala je tokom noći policijsku stanicu i jednu vojnu postrojbu, ali su snage sigurnosti spriječile njihov pokušaj da zauzmu dvije ključne vladine zgrade.

Prema saopštenju Srednjoazijskog informativnog centra, pucnjava i eksplozije granata čuli su se u ranim jutarnjim satima nakon što su muslimanski ekstermisti napali jednu postrojbu uzbekistanske vojske i zaplijenili vatreno oružje, prije nego što su ušli u zatvor.

U međuvremenu je američka ambasada u Taškentu saopštila da je policija danas pucala i ubila bombaša samoubicu kada je prišao zgradi izraelskog veleposlanstva u glavnom gradu Uzbekistana. Drugi detalji nisu priopćeni.

Predsjednik Karimov i drugi visoki državni dužnosnici otputovali su u Andižan, najveći grad u politički osjetljivoj dolini Fergana, na granici sa Kirgistanom, koja je godinama poprište sukoba s muslimanskim ekstremistima.

Proteklih sedmica u Andižanu su održane mirne demonstracije čiji su sudionici tražili oslobađanje 23 uhapšena muslimana, optužena za vjerski ekstremizam.

U Uzbekistanu je u martu 2004. registrirana serija bombaških napada i pucnjava, u kojima je život izgubilo 19 osoba, a na desetine je ranjeno. Za te nemire vlasti su okrivile ekstremiste.