Svijet
0

Devet mrtvih u avionskoj nesreći u Meksiku

FENA
Meksički ministar unutarnjih poslova Juan Camillo Murini izgubio je život zajedno s još osam osoba u avionu koji se srušio u utorak navečer blizu središta Meksika.

Odbačena je mogućnost da se radilo o atentatu, izjavili su stručnjaci novinarima na mjestu nesreće.

"Devet osoba je izgubilo život u avionu ministarstva unutarnjih poslova. Povrijeđeno je 40 osoba, od kojih je 20 hospitalizirano zbog opekotina i povreda. Sedam osoba je zadobilo teške opekotine, jer je pad aviona izazvao požar", izjavio je za televiziju gradonačelnik Meksika Marcelo Ebrard.

Meksički predsjednik Felipe Calderon je potvrdio smrt ministra Murina, jednog od svojih "najbližih saradnika" i jednog od "najdražih prijatelja".

Calderon je imenovao žrtve, među kojim je bivši direktor agencije za borbu protiv kriminala, dva glasnogovornika i jedan zvaničnik ministarstva unutarnjih poslova, kao i tri člana posade.

Malo prije nesreće, pilot je upozorio kontrolni toranj na aerodromu u Meksiku da je došlo do kvara, a zatim se prekinula svaka komunikacija.

Avion se srušio blizu mjesta gdje se bulevar koji vodi od meksičke periferije spaja s glavnom avenijom prijestonice dugačkom nekoliko kilometara koja vodi do historijskog srca starog grada.

Avion se srušio na pješačku aleju gdje je bilo parkiranih vozila, pa je dvadesetak vozila potpuno izgorjelo nakon eksplozije.