Francuska
0

Devet hapšenja zbog prijetećih pisama Sarkozyju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Devet osoba je uhapšeno u četvrtak na jugu Francuske u okviru istrage o prijetećim pismima u kojim su bili i meci, a koja su prije godinu dana dobili predsjednik Nicoals Sarkozy i nekoliko njegovih ministara, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

Policija je u nekoliko mjesta u blizini regije Montpellier uhapsila devet osoba, među kojim su i pripadnici protuterorističkih službi.

Od kraja 2008. godine, petnaestak prijetećih pisama poslano je iz regije oko Montpelliera predsjedniku Sarkozyju, ministrima i raznim desničarskim ličnostima, kao i medijima poput France Televisions i kanala TF 1.

Pisma su potpisana s misterioznim "borci iz ćelije 34".

"Ministri, poslanici, senatori, vi koji se brinete za zakone koji su protiv slobode, mrtvi ste s odgođenim rokom", navodi se u jednom tekstu pisanom na pisaćoj mašini.

Jedno pismo upućeno Sarkozyju presretnuto je početkom augusta, a u njemu je bio metak iz lovačkog oružja velikog kalibra.

Zbog svega ovoga parisko tužilaštvo, koje je nadležno za antiterorizam, otvorilo je preliminarnu istragu početkom marta.

Kako je javio radio RTL, jedan bivši vojnik saslušavan u okviru ovog slučaja u aprilu nalazi se među uhapšenim osobama.

Slanje prijetnji smrću kažnjava se u Francuskoj kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom od 45.000 eura.