{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Detroit: Odbačene optužbene protiv Gorana Pavića

F
FENA
22.12.2007. u 12:35
0
0
Detroit: Odbačene optužbene protiv Gorana Pavića
0
Detroit: Odbačene optužbene protiv Gorana Pavića
Američki savezni tužitelj u Detroitu u petak je zbog zakonske zastare odbacio optužbe protiv Gorana Pavića, kanadskog državljana srpskog podrijetla, uhićenog 7. studenoga na graničnom prijelazu između Kanade i SAD-a, na temelju tjeralice Interpola zbog optužbe za ratni zločin nad civilima u Hrvatskoj 1991.
Odvjetnička tvrtka AzulaySeiden Law Group iz Chicaga, čija je odvjetnica Linda Babich zastupala Pavića (42), priopćila je da je tužiteljstvo odbacilo optužbe nakon što je utvrđeno da su rokovi zakonske zastare za podizanje optužbi protiv Pavića istekli.

Sporazumom o ekstradiciji između SAD i Hrvatske određeno je da se primjenjuju rokovi zakonske zastare koji vrijede u državi u kojoj je došlo do uhićenja, u ovom slučaju SAD-a.

Odvjetnica Babich uložila je prigovor na nadležnost saveznog suda u Detroitu, a osporavala je i postojanje ugovora o ekstradiciji između SAD-a i Hrvatske.

Sutkinja Virginia Morgan je na ročištu 4. prosinca zaključila kako SAD i Hrvatska imaju ugovor o ekstradiciji na temelju kojeg Pavić može biti izručen Hrvatskoj, te je Paviću tada produljen pritvor.

"Odajem priznanje Vladi (tužiteljstvu) na naporima da provede temeljito ispitivanje i u konačnici odbaci predmet. Ovaj slučaj je dokaz da temeljito ispitivanje i metodični postupci u našem pravnom sustavu uistinu djeluju", izjavila je odvjetnica Babich.

Ona je kazala kako može biti zadovoljnija ishodom i time što je Pavićevo ime "oèišćeno". Pavić je u petak trebao biti pušten iz pritvora.

Pavić, profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu Kitcheneru, stotinjak kilometara jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je doselio u Kanadu 1997. Oženjen je i ima četvoro djece.

Uhićen je dok je vozio kamion tegljač iz Kanade u SAD preko Ambasadorskog mosta, koji spaja kanadski Windsor i Detroit, gdje su službenici američke Carinske i granične službe (CBP) utvrdili da se nalazi na tjeralici Interpola zbog ratnih zločina u Hrvatskoj.

Pavić je 2006. pred vukovarskim Županijskim sudom optužen za zločine protiv hrvatskih civila dok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991/1992. On i drugi iz njegove postrojbe terete se za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" seljana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: