|

Detroit: Goranu Paviću produžen pritvor, moguće izručenje hrvatskoj

Detroit: Goranu Paviću produžen pritvor, moguće izručenje hrvatskoj
0
F
FENA
6.12.2007. u 10:22
0
komentara
0

dijeljenja
Detroit: Goranu Paviću produžen pritvor, moguće izručenje hrvatskoj
Pred američkim saveznim sudom u Detroitu u utorak je održano ročište u predmetu Gorana Pavića, uhapšenog 7. novembra na graničnom prijelazu s Kanadom, na temelju potjernice koju je za njim raspisao Interpol zbog optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj, izvijestila je u srijedu kanadska štampa.
Sutkinja Virginia Morgan je na 90-minutnoj raspravi zaključila kako SAD i Republika Hrvatska imaju ugovor o ektradiciji na temelju kojeg Pavić može biti izručen Hrvatskoj. Njezinom odlukom Paviću je do daljnjega produžen pritvor.

Branitelji Pavića, 42-godišnjeg kanadskog državljana srpskog porijekla, na prvom su pojavljivanju pred sudom osporavali postojanje ekstradicijskog ugovora SAD-RH.

Sutkinja Morgan, na saslušanju je postavila pitanje zašto Pavić kao kanadski državljanin nije vraćen na granici, već je uhapšen u SAD-u. Ona je za 19. decembar zakazala raspravu o nadležnosti suda u Detroitu u slučaju Pavić, koju je također osporavala njegova obrana, izvijestio je dnevni list Windsor Star.

Pavić (42), profesionalni vozač kamiona nastanjen je u gradu Kitcheneru, 107 km jugozapadno od Toronta, a iz Hrvatske je otišao prije više od desetljeća.

On je optužen za zločin etničkog čišćenja hrvatskih civila dok je bio pripadnik srpske paramilicije 1991/1992. godine. Navodi se da su Pavić i drugi iz njegove jedinice, koji su još u bijegu, optuženi 2006. za "ubojstva, premlaćivanje, zastrašivanje i zatvaranje" seljana Sotina, od kojih se 35 još vodi među nestalima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.