Svijet
88

Detalji napada u Parizu: Sedam terorista se raznijelo eksplozivom na šest lokacija

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Osam terorista je ubijeno u toku i nakon sinoćnjeg napada na šest lokacija širom Pariza. Sedam ih se raznijelo eksplozivom kojim su bili opasani, dok je osmog ubila policija.

U napadima je poginulo najmanje 120 ljudi, a strahuje se da bi ovaj broj mogao biti i veći.

Policija je objavila kako nastavlja potragu za saradnicima bombaša samoubica dok se 200 ljudi bori sa povredama, od čega 80 sa opasnim po život.

Foto: EPA
Foto: EPA

Pucnjave i eksplozije zabilježene su sinoć na šest lokacija u centru Pariza, uključujući stadion Stade de France u sjevernom dijelu grada, gdje se odigravao prijateljski meč selekcija Francuske i Njemačke.

Najviše žrtava bilo je u pucnjavi unutar koncertne dvorane Bataclan, gdje se održavao muzički događaj. Pucano je i u restoranima i na drugim mjestima, a francuski predsjednik Francois Hollande proglasio je vanredno stanje u zemlji i naredio zatvaranje granica i usmjeravanje svih snaga ka rasvjetljavanju ovih slučajeva.

Foto: EPA
Foto: EPA

Stanovnicima je rečeno da ostanu u svojim domovima, a danas su zatvorene sve javne ustanove, uključujući škole, univerzitete, muzeje, biblioteke, teretane, bazene i prodavnice.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je otkazao zvaničnu posjetu Francuskoj zakazanu za sljedeću sedmicu.