Nakon pobjede na izborima
5

Desničarski premijer Kyriakos Mitsotakis: Grci su premali da bi ostali podijeljeni

M.A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Novi grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji dolazi iz Nove demokratije, stranke desnog centra, obećao je stanovništvu da će zemlja ponosno ponovo podići glavu.

Poslije pobjede Nove demokratije u nedjelju Kyriakos Mitsotakis je rekao da neće propustiti priliku da ispoštuje očekivanja grčkog naroda.

Pobjeda dolazi četiri godine nakon što je ljevičarska Syriza Alexisa Tsiprasa došla na vlast obećavajući kraj tiranije.

Međutim, glasači su počeli okretati leđa Syrizi nakon što je prihvatila teške fiskalne mjere u zamjenu za spas od političkog kraha. Nezaposlenost i loša ekonomska situacija dodatno su utjecali na smanjenje podrške.

Na izborima je Syriza zauzela drugo mjesto, sa samo 31,53 posto glasova do sada, prema zvaničnim podacima objavljenim nakon što su skoro svi okruzi objavili svoje rezultate.

Nova demokratija je u međuvremenu osvojila 39,85 posto, što znači da su apsolutni pobjednik i da će dobiti 50 mjesta u tamošnjem parlamentu.

Kyriakos, sin bivšeg premijera Konstantinosa Mitsotakisa, izjavio je da mu je rezultat dao snažan podstrek za promjene, ali je dodao da će biti premijer za sve jer su Grci premali da bi ostali podijeljeni.

Novoizabrani premijer koji će u ponedjeljak položiti zakletvu, obećao je smanjenje poreza, veću privatizaciju javnih službi i planira ponovno pregovaranje o sporazumu s grčkim kreditorima koji će omogućiti da se više novca reinvestira u zemlju.

"Želim da vidim da ti ljudi napreduju. Želim da vidim djecu da se vraćaju u Grčku iako su prethodno otišla", rekao je on nakon pobjede.

Također, odlazeći predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Mitsotakisu na njegovoj "čistoj pobjedi".