Teške optužbe
22

Desna ruka kineskog "ekonomskog cara" i jedan od vodećih bankara osuđen na uslovnu smrtnu kaznu

B. R.
Tianu Huiyu je bio na čelu bnake China Merchants (Foto: Shutterstock)
Tianu Huiyu je bio na čelu bnake China Merchants (Foto: Shutterstock)
Kineski sud je izrekao uslovnu smrtnu kaznu Tianu Huiyuu, bivšem predsjedniku banke China Merchants i bivšoj desnoj ruci "ekonomskog cara" Kine. Tianu je osuđen zbog više teških krivičnih djela.

Presuda je izrečena u trenutku kada kineski predsjednik Xi Jinping intenzivira antikorupcijsku čistku u ogromnom finansijskom sistemu. CNN je objavio da je cilj te čistke konsolidacija Xiove kontrole nad onim što je krvotok ekonomije.

Uslovna smrtna kazna Tianu se može preinačiti u doživotni zatvor ako u periodu od dvije godine ne počini niti jedno teško krivično djelo. Osuđen je za mito, trgovinu utjecajem i zloupotrebu položaja. Konkretnije, sud ga je proglasio krivim da je povjerljive podatke koristio za trgovinu dionicama i za curenje insajderskih informacija.

Naime, sud je konstatovao da je iskoristio svoj priviligovani pristup informacijama kako bi na berzi nezakonito zaradio više od 290 miliona juana (41 milion dolara). Sud ga je proglasio i krivim za to da je insajderske informacije o dionicama davao drugim ljudima, što mu je donijelo nezakonitu dobit od osam miliona juana (1,1 milion dolara).

U presudi je također navedeno da je Tian iskoristio svoju ulogu da pomogne pojedincima i organizacijama da dobiju kredite, poslove i kompanije, a da je zauzvrat primio mito od 210 miliona juana (30 miliona dolara).

Tian ima više od 30 godina iskustva, radeći u nekim od najvećih kineskih državnih finansijskih institucija, među kojima su China Construction Bank, kao druga najveća banka u državi, i China Cinda Asset Management.

Tokom 90-ih godina bio je sekretar "ekonomskog cara" Wanga Qishana koji je u to vrijeme bio na čelu banke China Construction. Prije 11 godina je unaprijeđen na čelo banke China Merchants, a u aprilu 2022. je smijenjen s te pozicije. Nadležni su tada objavili da je pod istragom zbog "ozbiljnog kršenja discipline i zakona".

Tian je u oktobru 2022. isključen iz Komunističke partije, uhapšen je i četiri mjeseca kasnije podignuta je optužnica protiv njega. U novembru prošle godine izjasnio se krivim.

Komunistička partija je prošle godine počela pojačavati kontrolu nad državnim finansijskim sistemom. Veći broj visokih rukovodilaca u najvažnijim finansijskim institucijama je pod istragom ili je protiv njih podignuta optužnica. Na meti pravosuđa su i neke istaknute ličnosti iz privatnog sektora, prenosi CNN.