Čekajući oslobođenje
0

Desetomjesečni Kfir je i dalje u zatočeništvu Hamasa: Kad je otet, još je jeo na flašicu

A. L.
Foto: Hostages Missing Families Forum
Foto: Hostages Missing Families Forum
Sa 10 mjeseci, Kfir Bibas je sada već proveo više od petine svog mladog života u zatočeništvu.
Prošlo je više od 50 dana otkad ga je Hamas oteo iz njegove kuće na jugu Izraela. Kfirova porodica kaže da od tada nije bliže saznanju da li je bezbjedan - ili čak živ.

"Stvarno smo zabrinuti za njega. Nismo sigurni da li može uspjeti. Svaki dan koji tamo boravi predstavlja stvarnu, stvarnu opasnost za njegov život", rekla je Eylon Keshet, rođak ove porodice, za CNN, držeći fotografiju dječaka.

Kfir, njegov četverogodišnji brat Ariel, njihova majka Širi i vjerovatno njihov otac Yarden su svi kidnapovani iz Nir Oza, izraelskog kibuca koji je bio razoren kada je bio napadnut od strane Hamasovih militanata 7. oktobra. Napadači su ubili više od jedne četvrtine zajednice i oteli desetine drugih, dok su pucali na domove ljudi, pljačkali i uništavali šta su mogli.

Oko 1.200 ljudi, većinom civila, tog dana je ubio Hamas širom južnog Izraela - najveći teroristički napad na Izrael od osnivanja zemlje 1948. godine.

Video otmice porodice Bibas postao je jedan od prvih upečatljivih trenutaka tog dana. Djeca nisu plakala, niti ispuštala zvukove dok su Hamasovi militanti okruživali njihovu majku, ćebetom omotanom oko tijela. Njihovi baka i djed su ubijeni u napadu.

Oca dječaka je udario čekić, rekla je njegova sestra, a više informacija o njegovom trenutnom stanju ili gdje se nalazi nema. Yardenov rođak Keshet rekao je da porodica vjeruje da je Yarden odvojen od žene i djece, na osnovu video zapisa koje su vidjeli.

"Nema smisla da bilo ko može dozvoliti da se ovo nastavi," rekao je Keshet i dodala da je to "nehumano i strašno."

Vjeruje se da je Hamas držao više od 200 talaca u Gazi prije dogovora o puštanju s Izraelom. Prema sporazumu o primirju, grupe izraelskih državljana i stranaca – uglavnom žena i djece, u skladu s odredbama sporazuma – oslobađaju se svakog dana od prošlog petka.

Kao dio sporazuma o primirju Izrael je pustio palestinske žene i djecu zatočenike iz svojih zatvora, od kojih mnogi nikada nisu optuženi ili osuđeni.

Imena Kfira, Ariel i Shira tek treba da se pojave na listi talaca za koje se očekuje da će biti oslobođeni. Procjenjuje se da Hamas još uvijek drži osmero djece.

Više od 100 ljudi okupilo se u utorak u Tel Avivu kako bi pustili narandžaste balone u nebo u čast dvojici dječaka porodice Bibas i njihovoj majci.

Sama mladost Kfira zaokupila je izraelsku pažnju. Dječak je još uvijek bio hranjen na flašicu i nije bio u fazi u kojoj je jeo čvrstu hranu kada je otet.

Njegov brat je, kako kaže Keshet, "krhko dijete".

"Ima nekoliko zdravstvenih problema", rekao je on, objašnjavajući da četvorogodišnjak ima stanje kože koje treba liječiti.