Izvještaj UN-a
0

Desetine žena i djece silovano tokom protjerivanja radnika migranata iz Angole u Kongo

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema tvrdnjama dužnosnika, doktora i Ujedinjenih naroda kongoanske žene i djeca su pretrpjeli silovanje i zlostavljanja tokom masovnog protjerivanja radnika migranata iz Angole u Demokratsku Republiku Kongo.

Angola je posljednjih mjeseci deportovala hiljade radnika, pokazuju podaci UN-a, ponavljajući prethodne deportacije u proteklih 12 godina tokom kojih je također bilo zlostavljanja, prema aktivistima i organizacijama za ljudska prava i Ujedinjenim narodima.

Veličina posljednjeg protjerivanja još nije poznata, ali 12.000 radnika prošlo je kroz jedan granični prijelaz u blizini kongoanskog grada Kamako u proteklih šest mjeseci, prema dosad neobjavljenim brojkama Međunarodne organizacije za migracije (IOM), javlja Reuters.

Prošli mjesec osoblje UN-a posjetilo je područje i napisalo interni preliminarni izvještaj o situaciji, u koje je Reuters imao uvid.

"Djevojke i žene se hapse gdje god se nalazile, bez ikakvih potreba, pritvaraju i zatim odvajaju od svoje djece i muževa, te su podrvrgnute nehumanom i ponižavajućem postupanju, ponekad i silovaju", stoji u izvještaju.

U izvještaju, koji bi prije eventualne objave morale provjeriti razne partnerske organizacije, nisu izričito navedeni počinitelji. Doktor koji radi na tom području okrivio je civile u Kongu kao i angolske snage sigurnosti.

Glasnogovornik angolske službe za migracije Simão Milagres rekao je da je došlo do porasta protjerivanja u posljednjih nekoliko sedmica, ali je rekao da nije bilo silovanja i drugih zlostavljanja.

"To nije istina. Garantujem da ne postoji institucionalni stav koji promovira nasilje nad migrantima", rekao je on.