Propalestinski protesti
54

Desetine studenata uhapšene nakon što je stotine policijaca upalo u kampus Univerziteta u New Yorku

F. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Deseci studenata uhapšeni su nakon što su stotine njujorških policajaca ušle na Univerzitet Columbia u utorak navečer kako bi očistili akademsku zgradu koja je bila zauzeta u sklopu propalestinskog protesta.

Videosnimke uživo pokazale su policiju u opremi za razbijanje demonstracija kako maršira kampusom na gornjem Manhattanu, centru studentskih protesta širom zemlje koji se protive izraelskom ratu u Gazi. Policija je blindiranim vozilom s premosnim mehanizmom ušla na drugi sprat zgrade.

Policajci su rekli da su upotrijebili bljeskalice kako bi rastjerali gomilu, ali su zanijekali da su koristili suzavac kao dio operacije.

Ubrzo, policajci su viđeni kako vode demonstrante s lisicama i vezicama do kolone policijskih autobusa koji su čekali ispred ulaza u kampus. Glasnogovornik njujorške policije Carlos Nieves rekao je da nema neposrednih izvještaja o povredama nakon hapšenja.

"Raščišćavamo", vikala je policija dok su marširali do zabarikadiranog ulaza u zgradu.

"Sramota, sramota" , skandirali su mnogobrojni studenti.

Jedna demonstrantica na Columbiji, koja se predstavila kao Sophie, rekla je Guardianu da je policija zabarikadirala demonsrtrate unutar zgrada prije nego što ih je uhapsila.

“Neće se zaboraviti. Ovo više nije pitanje Izraela i Palestine. To su ljudska prava i sloboda govora i pitanje studenata Columbie", kazala je ona.

Policijska operacija, koja je uglavnom završena u roku od nekoliko sati, uslijedila je nakon gotovo dvije sedmice napetosti, s propalestinskim demonstrantima na univerzitetu koji su ignorirali ultimatum u ponedjeljak da napuste svoje logorovanje ili riskiraju suspenziju.

U utorak su dužnosnici Univerziteta Columbia zaprijetili akademskim izbacivanjem studenata koji su zauzeli Hamilton Hall, osmerospratnu neoklasicističku zgradu koju su blokirali prosvjednici koji su uhvatili ruke kako bi formirali barikade i uzvikivali propalestinske slogane.

Univerzitet je saopćenjem objavljenom u utorak reklo da je od policije zatražilo ulazak u kampus kako bi se "povratila sigurnost i red u našu zajednicu".

Hamilton Hall bila je jedna od nekoliko zgrada okupiranih tokom prosvjeda za građanska prava i protiv rata u Vijetnamu 1968. u kampusu. Ove su sedmice studenti prosvjednici istakli veliki transparent s natpisom "Hindina dvorana", preimenujući ga u čast Hind Rajab, šestogodišnje palestinske djevojčice iz grada Gaze koju su ubile izraelske snage ranije ove godine.

Profesorica novinarstva na Sveučilištu Columbia Seyma Beyram rekla je na X-u da su ona i njezini kolege s novinarske škole bili zarobljeni u jednom bloku okruženi policijskim barikadama. "Sve što trenutno mogu dokumentirati je ukrcavanje učenika u jedan od autobusa."

U utorak navečer, studentska radio postaja Columbia izvijestila je da je Jelani Cobb, dekanici novinarske škole, prijećeno uhićenjem ako on i ostali u zgradi izađu. "Slobodna, slobodna, slobodna Palestina", uzvikivali su prosvjednici ispred zgrade. Drugi su vikali: "Pustite studente."

U CUNY-u, dok je policija odlazila, jedan je student rekao: "Deeskalirali smo i sada policija odlazi. Ponosni smo što se zauzimamo za nešto. Sve što govorimo je da nismo sretni što se sveučilišne školarine koriste za financiranje ratova i želimo vidjeti što možemo učiniti po tom pitanju, ali bez nasilja.”