|

Desetine požara u Barceloni, demonstranti se sukobili s policijom

Desetine požara u Barceloni, demonstranti se sukobili s policijom
22
M. N.
16.10.2019. u 22:31
44
komentara
22

dijeljenja
1/7 Foto: AFP
2/7 Foto: AFP
3/7 Foto: La Vanguardia
4/7 Foto: EPA-EFE
5/7 Foto: EPA-EFE
6/7 Foto: EPA-EFE
7/7
Oko 22.000 demonstranata i večeras je na ulicama Barcelone tražeći oslobađanje članova bivše vlade Katalonije. Zabilježeno je na desetine požara, a demonstranti su iznijeli namještaj koji postavljaju kao barikade.
Dio demonstranata se izdvojio i izazvao požare na nekoliko ulica. Na policiju bacaju kamenje, limenke, staklene boce... Policija je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka. Zapaljena su i vozila, a vatra je prema navodima španskih medija okrenuti ka Madridu ugrožena i dječija bolnica. Spaljena je i fotografija ministra unutrašnjih poslova Španije Miquela Bucha.


Maskirani demonstranti napali su i policijske kombije te nekoliko policajaca. Premijer Španije Pedro Sanchez poručio je kako nasilne grupe neće postići svoju svrhu.

"Prva obaveza bilo koga u demokratiji je da spriječi nasilje. Vlada neće dopustiti da se nasiljem nametne zajednički život", rekao je.


Pozvao je Parlament Katalonije da osudi upotrebu nasilja i pozove na mirne proteste. Političari iz Madrida već vrše pritisak na njega da aktivira član 155. Ustava kojim bi, kako kažu, vratili kontrolu, sigurnost i suživot. Ovim članom bi se ukinula autonomija Kataloniji.

"Marševi slobode", kako su ih nazvali organizatori, odvijaju se u gradovima Girone, Tarragone, Tárrege, Berge i Vica. Iza njih stoje dvije civilne organizacije ANC i Omnium Cultural, čije je čelnike, Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta, u ponedjeljak osudio Vrhovni sud u Madridu na po devet godina zatvora zbog ustanka s ciljem rušenja državnog poretka.

Sindikati studenata i učenika počeli su trodnevni štrajk. Sindikati koji podržavaju nezavisnost za petak su najavili opći štrajk u Kataloniji, u kojoj se ostvari 19 posto državnog BDP-a.

Tokom dosadašnjih protesta povrijeđeno je blizu 300 osoba, od kojih je 60 policajaca. Veći broj ulica u Barceloni, ali i drugim gradovima gdje su protesti, su blokirane.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...