Jačine 6,9 stepeni
6

Desetine povrijeđenih u zemljotresu na Filipinima, zgrade srušene, mnogi bez struje

Klix.ba
Srušena zgrada u Kanangi (Foto: Twitter)
Srušena zgrada u Kanangi (Foto: Twitter)
Zemljotres jačine 6,9 stepeni prema Richterovoj skali, koji je jutros pogodio otok Leyte na Filipinima, ostavio je desetine povrijeđenih i nekoliko porušenih zgrada. Stanovnici u nekim dijelovima su ostali bez struje, zbog čega su napustili svoje domove.

Američki geološki centar je saopćio kako se zemljotres desio na dubini od 6,5 kilometara u Leyte provinciji, a najviše se mogao osjetiti u gradovima Kananga i Jaro. Epicentar potresa bio je 2,6 kilometara istočno od grada Canhandugan te 580 kilometara jugozapadno od filipinske prijestolnice Manile. Na sreću, nije izdato upozorenje na cunami.

U Kanangi je srušena višespratna zgrada gdje je povrijeđeno najmanje deset osoba, dok je nepoznat broj onih koji su ostali zarobljeni ispod ruševina. Prema pisanju lokalnih medija, spasioci su na mjestu nesreće.

Hiljade stanovnika uspjelo je pobjeći iz domova i spasiti se. Mnogi su na ulicama povrijeđeni usljed padova zbog jačine potresa. Brojne građevine i ulice su oštećene.

"Bio je veoma jak potres. Sjedila sam dok su se drugi radnici sakrili pod stolove. Zgrade su se tresle. Vidjela sam ljude kako plaču i grle jedni druge na ulici", kazala je za ABC News Delia Vilbar, blagajnica jedne radnje u gradu Ormoc.

Filipini leže na pacifičkom vatrenom prstenu gdje su zemljotresi i erupcije vulkana česta pojava. Podsjećamo, zemljotres jačine 7,7 stepeni koji je 1990. godine pogodio Filipine, usmrtio je najmanje 2.000 ljudi.