{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Desetine hiljada Rumuna izrazilo protest protiv korupcije u svojoj zemlji

Klix.ba
21.1.2018. u 08:37
91
66
Desetine hiljada Rumuna izrazilo protest protiv korupcije u svojoj zemlji
91
Desetine hiljada Rumuna izašlo je u subotu na ulice Bukurešta kako bi izrazili negodovanje zbog korupcije, odnosno kako bi se suprotstavili zakonima koji bi oslabili nezavisnost pravosuđa u toj zemlji, javlja The Guardian.
Građani su izrazili negodovanje protiv predloženih zakona, za koje kritičari kažu da će otežati krivično gonjenje i korupciju na visokom nivou.

Procenjuje se da je 50 hiljada ljudi marširalo kroz snijeg prema parlamentu sa zviždaljkama, mašući zastavama i pjevajući.

Na skupu je, nakratko, došlo do nemira sa policijom, dok su okupljeni marširali na Univerzitetskom trgu u glavnom gradu, dok su hiljade drugih demonstrirali u gradovima širom Rumunije.

Vlada je u decembru predložila promjene u pravosuđu, uprkos kritikama Evropske komisije, američkog državnog odjela, hiljada sudija i predsjednika. Kritičari kažu da bi to otežalo pravosudnu nezavisnost.

"Danas sam izašao jer imam dva dječaka i zaslužuju bolji život u ovoj evropskoj zemlji", rekla je 34-godišnja Florentina Caval, dodavši da misli kako neće uspjeti da prevaziđu sudske račune, ali da moraju pokušati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: