Žele jednak tretman
91

Desetine hiljada Rumuna izrazilo protest protiv korupcije u svojoj zemlji

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA-EFE)
Desetine hiljada Rumuna izašlo je u subotu na ulice Bukurešta kako bi izrazili negodovanje zbog korupcije, odnosno kako bi se suprotstavili zakonima koji bi oslabili nezavisnost pravosuđa u toj zemlji, javlja The Guardian.

Građani su izrazili negodovanje protiv predloženih zakona, za koje kritičari kažu da će otežati krivično gonjenje i korupciju na visokom nivou.

Procenjuje se da je 50 hiljada ljudi marširalo kroz snijeg prema parlamentu sa zviždaljkama, mašući zastavama i pjevajući.

Na skupu je, nakratko, došlo do nemira sa policijom, dok su okupljeni marširali na Univerzitetskom trgu u glavnom gradu, dok su hiljade drugih demonstrirali u gradovima širom Rumunije.

Vlada je u decembru predložila promjene u pravosuđu, uprkos kritikama Evropske komisije, američkog državnog odjela, hiljada sudija i predsjednika. Kritičari kažu da bi to otežalo pravosudnu nezavisnost.

"Danas sam izašao jer imam dva dječaka i zaslužuju bolji život u ovoj evropskoj zemlji", rekla je 34-godišnja Florentina Caval, dodavši da misli kako neće uspjeti da prevaziđu sudske račune, ali da moraju pokušati.