Desetine hiljada radnika na ulicama Madrida

S
SRNA
12.12.2009. u 19:00
0
5
Desetine hiljada radnika na ulicama Madrida
0
Desetine hiljada radnika na ulicama Madrida Foto: Reuters
Desetine hiljada članova sindikata izašlo je danas na ulice Madrida izražavajući protest zbog planova vlade da smanji plate i beneficije radnicima kako bi se oživjela posustala španska privreda.
"Ne dozvolite im da iskoriste krizu", pisalo je na jednom transparentu na bini na kojoj su govorili lideri španskih sindikata.

Lideri sindikata rekli su da radnici neće snositi najveći teret napora da se obnovi konkurentnost i ekonomski rast u zemlji, koja je doživjela zastoj i pad privrednog rasta usljed globalne finansijske krize.

Lider sindikata UGT Kandido Mendes rekao je da je prioritet borba protiv nezaposlenosti.

Socijalistički premijer Hoze Luis Zapatero obećao je sindikatima da neće popustiti pred zahtjevima korporacija da ublaži stroge zakone o radu za koje biznismeni u Španiji kažu da su pomogli rastu nezposlenosti do 20 odsto.

Zapatero se nada da će sindikati i kompanije postići sporazum o poboljšanjima na radnim mjestima do kraja prvog kvartala naredne godine.

Lideri sindikata kažu da podržavaju takozvani socijalni dijalog sa biznismenima.

Cilj ovih demonstracija, koje su okupile radnike iz cijele Španije koji su u stotinama autobusa stigli u Madrid na Trg Nezavisnosti, je da podsjeti vladu na moć sindikata da izvede ljude na ulice.

Demonstranti su nosili plakate sa natpisima protiv gubitka radnih mjesta, a jedna grupa napravila je štand na kome učesnici jajima gađaju fotografije biznismena i političkih lidera, uključujući Zapatera.

Mendez je upozorio premijera da ne smanjuje potrošnju vlade prije oporavka privrede, koja je dugo vremena bila "iskrivljena" zbog sada nepostojećeg ekonomskog procvata u oblasti nekretnina.

Ozbiljnost problema istaknuta je početkom sedmice kada je agencija za ocjenjivanje kredita "Standard i purs" saopštila da su Španiji potrebne dvije godine da svoju fiskalnu kuću dovede u red ili će se suočiti sa "nizbrdicom zaduženja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: