Svijet
6

Desetine hiljada Iranaca na sahrani bivšeg predsjednika Akbara Hashemija Rafsanjanija

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Desetine hiljada Iranaca u glavnom gradu Teheranu prisustvovalo je sahrani bivšeg predsjednika Akbara Hashemija Rafsanjanija, prenosi BBC.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je uputio molitvu na sahrani koja se održava na Univerzitetu u Teheranu. Rafsanjani je bio predsjednik Irana od 1989. do 1997. godine, a umro je od srčanog udara u nedjelju u 82. godini.

Iran je u ponedjeljak proglasio tri dana žalosti. Bivši predsjednik će biti sahranjen pored iranskog revolucionarnog vođe Homeinija.

Rafsanjani je bio ključni pristalica predsjednika Hasana Rohanija i podržao je dogovor Irana sa svjetskim silama o nuklearnom programu.

Smatrali su ga pragmatičnim konzervativcem koji je bio otvoren za poboljšanje odnosa sa zapadom. Vijeće na čijem je čelu bio diskvalificiralo ga je iz predsjedničke utrke 2013. godine zbog starosti.

Bio je jedan od onih koji su se zalagali za oslobađanje političkih zatvorenika i veće poltičke slobode stranaka koje su spremne raditi prema ustavu. Državna mreža Irinn izvijestila je da je Rafsanjani preminuo nakon "borbe i stalnih napora da ispuni ciljeve islama i revolucije".

S Rafsanjanijem se prilikom posjete Iranu u oktobru prošle godine sastao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Povodom smrti bivšeg predsjednika Irana, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu će u srijedu, 11. januara, biti održan komemorativni skup u 14:30 sati. Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini obaviještava da će u zgradi ambasade u Sarajevu biti otvorena knjiga žalosti u sljedećim terminima:

  • ponedjeljak, 9. januar, od 14 do 16 sati
  • utorak, 10. januar, od 10 do 12 i od 14 do 16 sati
  • srijeda 11. januar, od 10 do 12 sati