Proruski potezi vlasti
7

Desetine hiljada Gruzijaca ispunilo ulice Tbilisija u novom protestu protiv zakona o stranim agentima

F. H.
Screenshot
Screenshot
Desetine hiljada Gruzijaca izašli su na ulice Tbilisija, u protestu protiv novog zakona koji prijeti novinarskim i građanskim slobodama u stilu zakona koje provodi Vladimir Putin.

Ogromne su se gomile u nedjelju okupile na oba nasipa rijeke Kure i na ulicama i parkovima iza. Demonstranti smatraju da je država na raskrsnici.

Oni se protive novom zakonu o "stranim agentima" koji se provlači kroz parlament, a koji će se danas naći u trećem i konačnom čitanju. Zakon bi organizacije s 20 posto ili više finansiranja iz inozemstva označio kao "agente stranog utjecaja".

Čini se da je zakon modeliran prema zakonima koje je koristio Vladimir Putin za slamanje medija i građanskih skupina u Rusiji. Ako bude usvojen, novi zakon otežat će Gruziji ulazak u Evropsku uniju, san mnogih Gruzijaca, posebice mladih.

Nedjeljna večer prošla je mirno, za razliku od drugih nedavnih demonstracija u kojima su grubi policajci i razbojnici u civilu tukli prosvjednike.

Ali gruzijske sigurnosne snage jutros su krenule ubrzo nakon zore. Falange maskiranih muškaraca čiste ulicama i parkovima ispred parlamenta.

Prosvjednici su cijelu noć okruživali zgradu parlamenta s namjerom da zapriječe pristup zastupnicima kako bi blokirali usvajanje zakona za koje vjeruju da su njihovu zemlju doveli na put diktature i natrag u zagrljaj Moskve.

"Žele nas odvući natrag u autokratiju, u zemlju u kojoj su nas okupirali previše godina", rekao je jedan prosvjednik za Sky News.

Policija je uspjela očistiti jedan ulaz u parlament. Sky News svjedočio je kako su maskirane sigurnosne snage uhvatile jednog čovjeka i zasule mu nezaštićenu glavu.

Vlada je bila prisiljena odložiti zakon prošle godine suočena s ogorčenim protivljenjem, ali vladajuća stranka Gruzijski san, koju mnogi smatraju proruskom, odlučna je u njegovu usvajanju.