|

Desetine hiljada civila pokušava pobjeći sa sjevera Sirije

Desetine hiljada civila pokušava pobjeći sa sjevera Sirije
67
S
SRNA
10.10.2019. u 20:43
36
komentara
67

dijeljenja
1/10 Foto: EPA-EFE
2/10 Foto: EPA-EFE
3/10 Foto: EPA-EFE
4/10 Foto: EPA-EFE
5/10 Foto: EPA-EFE
6/10 Foto: EPA-EFE
7/10 Foto: EPA-EFE
8/10 Foto: EPA-EFE
9/10 Foto: EPA-EFE
10/10 Foto: EPA-EFE
Desetine hiljada civila pokušavaju da pobjegnu od sukoba usljed eksaliranja situacije na sjeveru Sirije, saopšteno je iz Agencije UN za izbjeglice (UNHCR).
U saopćenju Agencija poziva sukobljene strane da se pridržavaju Međunarodnog humanitarnog zakona, uključujući obezbjeđivanje pristupa radnicima humanitarnih agencija.

Visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi izjavio je da je desetine hiljada civila ugroženo na sjeveru Sirije i upozorio da civili ne smiju biti meta u sukobima.

Iz UNHCR-a ističu da će talas niske temperature koji se sprema u području dodatno pogoršati situaciju u kojoj se nalaze izbjeglice.

U saopćenju se ponavlja stav UNHCR-a da bilo kakav povratak izbjeglica u Siriju mora biti dobrovoljan, dostojanstven i u vrijeme kada je bezbjedno da se oni vrate u zemlju.

Nakon osam godina rata, Sirija je zemlja sa najvećom izbjegličkom krizom u svijetu, sa oko 5,6 miliona izbjeglica u regionu.

U Turskoj se nalazi više od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, dok je unutar Sirije raseljeno više od 6,2 miliona ljudi.

Podsjećamo, zbog turskih vojnih napada na sjeveru Sirije, tačnije u gradu Ras al-Ayn na granici s turskim Ceylanpinarom, jučer je stotine civila počelo bježati, što se u međuvremnu, nastavkom akcije, omasovilo.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...