Deset najvažnijih vijesti u 2009. godini

F
FENA
3.1.2010. u 10:21
0
1
Deset najvažnijih vijesti u 2009. godini
0
Deset najvažnijih vijesti u 2009. godini
Prema mišljenju urednika i direktora medija u Sjedinjenim Američkim Državama, vodeća vijest u 2009. bila je neuravnotežen razvoj najveće nacionalne privrede u svijetu.
Na drugom mjestu našla se vijest o inauguracija predsjednika SAD-a Baracka Obame – prvog Afroamerikanca koji je stupio na tu dužnost, proizlazi iz ankete koju je novinska agencija AP provela među urednicima i direktorima medija o 10 "naj" priloga u 2009.

Treće mjesto zauzela je vijest o velikoj reformi američkoga zdravstvenog sistema, a četvrto iz autoindustrije o bankrotu General Motorsa i Chryslera, kao i o Fordu, koji je izbjegao bankrot, ali čija je prodaja diljem svijeta drastično opala.

Pojava nove gripe A H1N1, koja je pogodila desetke miliona ljudi širom svijeta, zauzela je na listi peto mjesto, prenijele su svjetske novinske agencije.

Vijest o sve većim brojem žrtava u Afganistanu i najava Obame da u tu zemlju uputiti dodatnih 30.000 vojnika našla se na šestom mjestu.

Sedmo mjesto zauzela je vijest o smrti kralja popa Michaela Jacksona, koji je iznenada preminuo u 50. godini.

Tragedija u teksaškoj bazi Fort Hood, gdje je vojni psihijatar ubio 13 osoba na osmom je mjestu, a na devetom vijest o smrti dugogodišnjeg senatora Demokratske stranke Edwarda Kennedyja.

Posljednje mjesto na listi zauzela je vijest pod naslovom "Čudo nad Hudsonom" o prinudnom slijetanju aviona "US Airways" sa 155 putnika, kada niko nije nastradao.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: