{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deset najpoznatijih nobelovaca

S
10.10.2009. u 08:07
0
4
Deset najpoznatijih nobelovaca
0
Deset najpoznatijih nobelovaca
Nakon što je u petak američki predsjednik Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir, za izniman trud u jačanju međunarodne diplomatije i uspostavljanje saradnje među ljudima, britanski Daily Telegraph donosi kratak pregled deset poznatih i manje poznatih nobelovaca.
Martin Luther King Jr. - čovjek koji je u svijetu ostao upamćen po govoru "I have a dream", Nobelovu nagradu za mir dobio je 1964. godine. Nagrada mu je dodijeljena kao priznanje za njegovu nenasilnu borbu protiv rasne diskriminacije crnaca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kada je osvojio Nobela imao je samo 35 godina, te je tako postao i najmlađi nobelovac, a tu vrijednu novčanu nagradu donirao je Pokretu za građanska prava.

Nelson Mandela - Jedan od najistaknutijih boraca za ljudska prava i bivši južnoafrički predsjednik Nobelovu nagradu za mir je osvojio 1993. godine.

Nagradu koju je dobio jer se zalagao za okončanje apartheid sistema, Nelson je podijelio sa predsjednikom Frederikom Willemom de Klerkom koji ga je oslobodio iz zatvora i ukinuo zabranu rada njegove stranke koja se borila protiv apartheid sistema.

Majka Tereza - Agnes Gonxha Bojaxhiu, poznatija kao Majka Tereza, Nobelovu nagradu za mir osvojila je 1979. godine. Priznanje ženi koja je osnovala red sestara Milosrdnica dodijeljeno je kao zahvalnost za pomoć siromašnim i bolesnim osobama u Calcutti.

Jimmy Carter - Bivši američki predsjednik koji se desetljećima neumorno borio za pronalazak mirnog rješenja međunarodnih sukoba, te se zalagao za potporu napretka demokratije i ljudskih prava i promicanje ekonomskog i socijalnog razvoja, 2002. godine dobio je Nobelovu nagradu.

Tokom svog mandata Carter je odigrao ključnu ulogu u potpisivanju sporazuma o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja - SALT II, upostavljanju diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a, kao i u nizu drugih međunarodnih dogovora.

Henry Kissinger i Le Duc Tho - Kontroverzni dvojac koji je sudjelovao u tajnim pregovorima koji su doveli do pomirenja u Vijetnamu, 1973. godine su osvojili Nobela za mir, a upravo to je izazvalo brojne kritike javnosti.

Le Duc Tho, vijetnamski političar, odbio je tada Nobelovu nagradu uz obrazloženje da u njegovoj zemlji još uvijek nema mira.

Theodore Roosevelt - Bivši američki predsjednik je dobio Nobelovu nagradu 1906. godine za uspješno pregovaranje i potpisivanje mirovnog sporazuma kojim je okončan rusko-japanski rat.

Aung San Suu Kyi - Burmanski borac za slobodu Nobelovu nagradu osvojila je 1991. godine za svoju vodeću ulogu u nenasilnoj borbi za demokraciju i ljudska prava u svojoj zemlji.

Ona je 1990. godine bila izabrana za premijera Burme, no vojska ju je spriječila da preuzme tu dužnost. Skoro 11 godina provela je u jednoj vrsti pritvora, a i dan - danas se nalazi u kućnom pritvoru iako mnogi u njoj vide najbolju nadu za kraj vojne represije u Burmi.

Al Gore - Bivši američki potpredsjednik dobio je 2007. godine Nobela za svoje napore da podigne svijest ljudi o klimatskim promjenama i drugim pitanjima okoliša, što je činio uglavnom kroz svoj dokumentarni film "An Inconvenient Truth".

Mikhail Gorbachev - Nobelovu nagradu za ulogu u mirovnom procesu između Amerike i Sovjetskog Saveza koji je rezultirao krajem hladnog rata, Gorbachev je dobio 1990. godine.

Kofi Annan - 'Rad za organiziraniji i mirniji svijet' donio je 2001. godine Nobelovu nagradu za mir nekadašnjem generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda.

Nagrada koju je Annan podijelio sa UN-om izazvala je brojne rasprave jer Ujedinjeni narodi nisu učinili ništa kako bi se spriječila masovna ubistva na Balkanu i u Ruandi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: