Svijet
0

Deset mrtvih u sukobu dva indijska plemena

FENA
Najmanje deset pobunjenika jednog plemena je poginulo u sukobu s rivalskim plemenom u okrugu Manipur, na jugoistoku Indije, nakon svađe oko otmice jednog džipa koji je prevozio civile, saopćila je policija u utorak.

Naoružani militanti iz Nacionalno-socijalističkog savjeta Nagalanda (NSCN) u ponedjeljak su ubili nekoliko pripadnika Kuki oslobodilačke vojske (KLA) u jednom selu udaljenom 50 kilometara istočno od mjesta Imfala, prenio je Reuters.

"Problem je počeo kada su pripadnici KLA pokušali oteti džip koji je prevozio putnike do sela, a pripadnici NSCN-a su htjeli da ih zaustave", rekao je jedan visoki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Kako pripadnici KLA nisu obraćali nikakvu pažnju na upozorenja NSCN-a, ubijeni su", dodao je on.

Glasnogovornik NSCN-a je rekao da grupacija istražuje slučaj i da će u toku dana dati izjavu.

U četiri oblasti okruga Manipur i drugim dijelovima jugoistoka zemlje žive etnički Nagasi i Kuki između kojih postoji netrpeljivost otkako su pripadnici NSCN-a došli na vlast u "Velikoj Nagalandiji", odnosno u svim oblastima gdje Nagasi žive.

Pripadnici NSCN-a su se prije deset godina saglasili s vladom da prekinu vatru, ali su propali mirovni pregovori koji su se vodili s ciljem da se pronađe rešenje za njihovo nezadovoljstvo.

S druge strane, Kuki kažu da je do 1997. godine poginulo oko hiljadu njihovih ljudi, dodajući da su pripadnici NSCN-a spalili više od trista sela.