Magazin Time
0

FOTO / Deset događaja koji su obilježili 2010. godinu

Sarajevo-x.com
Magazin Time objavio je svoje tradicionalne top-liste. Izabrana je ličnost godine, deset najboljih filmova u 2010, medicinskih dostignuća, 10 najboljih albuma, aplikacija za iPhone, 10 najvećih skandala, ali i 10 događaja koji su obilježili ovu godinu.
Na prvom mjestu događaja koji su obilježili 2010. godinu prema izboru magazina Time je zemljotres na Haitiju.

Tog kobnog 12. decembra razorni zemljotres jačine 7 stepeni Richterove skale potresao je Port-au-Prince i odnio preko 230.000 života, dok su hiljade osoba bile povrijeđene. Milion ljudi je ostalo bez domova.

Pomoć je sporo stizala. Mnogi su ostali bez vode i hrane, a ulicama su počele gospodariti bande.

I kao da sve to nije bilo dovoljno prije nekoliko mjeseci Haiti je zadesila nova katastrofa - kolera.

Ovo godinu je svakako obilježila i međunarodna organizacija WikiLeaks koja je objavljivanjem tajnih i povjerljivih informacija duboko potresla svjetsku diplmatiju.

Wikileaks je u julu 2007. godine objavio Afganistanski ratni dnevnik, odnosno kompilaciju od više od 77.000 dokumenata o ratu u Iraku.

U oktobru 2010. WikiLeaks je objavio blizu 4000.000 dokumenata pod imenom Irački ratni dnevnici, a u novembru je 250.00 tajnih dokumenata State Departmenta proslijeđeno listovima Guardian, New York Times, Le Monde i Spiegel. Osnivač WikiLeaksa Julian Assange se suočava s optužbama za seksalna krivična djela počinjena u Švedskoj, što on neigra.

Prošle sedmice sud u Londonu ga je pustio na slobodu uz kauciju.

Naravno na listi su i hrabri čileanski rudari koji su proveli 69 dana pod zemljom. Podsjećamo, 33 rudara ostala su zarobljena pod zemljom nakon urušavanja okna 5. augusta.

Čileanski rudari pod zemljom
Čileanski rudari pod zemljom
Svi rudari su spašeni 14. oktobra. Prebačeni su ubolnicu i sma onekoliko dana kasnije pušteni kući. Njihovo spašavanje pratio je cijeli svijet.

Rudarima su brojne zemlje nudile besplatno ljetovanje, a dobili su i pozive da iz VIP lože prate evropske nogometne utakmice.

Kako je nedavno najavljeno, rudari će biti počasni gosti na utakmici Manchester Uniteda i Arsenala.

Poplave u Pakistanu su također događaj koji je obilježio godinu. Podsjetimo, poplave su počele početkom augusta, a voda je nanosila štetu duže od sedam sedmica.

Poplave u Pakistanu
Poplave u Pakistanu
Poginulo je blizu 2.000 ljudi, a resaljeno je 20 miliona. Štete od poplava procijenjene su na 9,7 milijardi dolara.

Times navodi kako jke 2010. bila godina lošeg ponašanja Sjeverne Koreje. Sve je počelo u martu kada je sjevernokorejska strana torpedirala južnokorejski ratni brod na kome je ubijeno 46 mornara

Do zatezanja odnosa između dviju Koreja došlo je nedavno nako što je Sjeverna Koreja bombardovala otok Yeonpyeong u Južnoj Koreji.

Južnokoreanci su tada najavili da će na svaki napad odgovoriti stostruko jače. Trenutno se Južna Koreja priprema za vojne vježbe na otoku Yeonpyeong, zbog čega je na vanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda istaknuta zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzije.

Ovu godinu je svakako obilježilo i Svjetsko prvenstvo u nogometu u Južnoafričkoj Republici. Svi se sigurno sjećaju nesnošljivog zvuka vuvuzela, ali i gola Andrésa Inieste u 117. minuti i pobjede Španije nad Holandijom u finalu.

Španija slavi naslov prvaka
Španija slavi naslov prvaka
Prema izboru magazina Time, 2010. godinu obilježilo je i jačanje ogranka Al-Qaede u Jemenu.

U oktobru su iz Jemena u SAD-e slane eksplozivne pošiljke, a zbog sigurnosnih prijetnji Njemačka, Francuska, Velika Britanija i SAD su bile prekinule aviosaobraćaj s Jemenom.

Demonstracije u Atini (Foto: AP)
Demonstracije u Atini (Foto: AP)
"Stezanje kaiša" u Evropi, ponajprije u Grčkoj dovelo je do eskalacije nezadovoljstva. Bijesni radnici štrajkovali su i još štrajkuju na ulicama Atine. Pritisnuta velikim dugovima pomoć je zatražila i Irska, a Portugal je sljedeći na redu za pomoć EU-a.
Borba s narko-kartelima u Meksiku
Borba s narko-kartelima u Meksiku
Borba protiv narko-kartela u Meksiku je također obilježila ovu godinu. Podsjetimo, u oktobru je meksička vojska zaplijenila rekordnu količinu droge, tačnije 105 kilograma marihuane. U septembru je otpušteno 400 korumpiranih policajaca u Ciudad Juarezu, a pronađeni su i dugi tuneli za šverc droge od Meksika do SAD-a.

Na desetom mjestu događaja koji su obilježili 2010. godinu su protesti u Bangkoku. Podsjetimo, opozicione pristalice, takozvane "crvene košulje" sedmicama si protestvovali tražeći smjenu premijera Abhisita Vejjajivaija.