Oštre poruke Americi
0

Deseci hiljada osoba na bagdadskim ulicama obilježile godišnjicu ubistva Soleimanija

FENA
Okupljeni nosili fotografije Qaasema Soleimanija (Foto: EPA-EFE)
Okupljeni nosili fotografije Qaasema Soleimanija (Foto: EPA-EFE)
Deseci hiljada Iračana skandirali su jučer antiameričke parole u centru Bagdada, u znak obilježavanja godišnjice ubistva iranskog generala Qassema Soleimanija i komandanta iračke milicije Abu Mahdija al-Muhandisa.

Okupljanje se poklopilo s povećanim napetostima između Irana i Sjedinjenih Američkih Država u posljednjim danima administracije predsjednika Donalda Trumpa, a mnogi iz mase okupljenih zahtijevali su osvetu, prenosi Reuters.

Soleimani, šef elitne jedinice iranske Revolucionarne garde, ubijen je zajedno s čelnikom iračke milicije Abu Mahdijem al-Muhandisom 3. januara 2020. godine, u američkom napadu dronovima na njegov konvoj u bagdadskom aerodromu.

Washington je optužio Soleimanija za organizaciju napada iranskih milicija na američke snage u regiji, a njegovo ubistvo produbilo je američko-iranska neprijateljstva.

Demonstranti su se okupili jučer na centralnom trgu Tahrir, kao odgovor na pozive niza milicijskih grupa poznatih pod nazivom Narodne mobilizacijske snage (PMF), iza kojih uglavnom stoji Iran.

Mahali su iračkim i zastavama PMF-a i skandirali antiameričke parole poput "Amerika je veliki sotona", dok su nosili portrete Soleimanija i al-Muhandisa.

Veliki plakati dvojice ubijenih, zajedno s ostalim koji su poginuli u napadu, bili su svuda oko trga i istaknuti na susjednim zgradama.

Šef PMF-a Faleh al-Fayyad i političar Hadi al-Ameri, komandant milicije organizacije Badr, koji su obojica bili na skupu obraćajući se okupljenima, zatražili su protjerivanje američkih trupa.

Čelnik libanske organizacije Hezbollah koju podržava Teheran rekao je u televizijskom govoru kasnije u nedjelju da je Soleimanijevo ubistvo izazvalo ozbiljne posljedice u regiji.

Godišnjicu njihove pogibije također su u nedjelju obilježili Iran i pristalice u Siriji, Libanu, Jemenu i drugim područjima na Bliskom istoku.

Komemoracije su započele u subotu navečer kada su se hiljade u crno odjevenih ožalošćenih okupili na mjestu u blizini međunarodnog aerodroma u Bagdadu gdje su američki dronovi pogodili dva vozila i ubile Soleimanija, al-Muhandisa i još osam muškaraca.

Svjetlošću svijeća odali su počast svojim "mučenicima" i osudili američkog "velikog sotonu" na mjestu gdje su obližnji zidovi još uvijek obilježeni oštećenjima od gelera ispaljenih u napadu na Soleimanija i al-Muhandisa.