{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deseci hiljada dužnosnika demonstriraju u Parizu

F
15.5.2008. u 21:04
0
0
Deseci hiljada dužnosnika demonstriraju u Parizu
0
Deseci hiljada dužnosnika demonstriraju u Parizu
Foto: Reuters
Prema podacima policije u četvrtak je u Parizu 18.000 ljudi izašlo na demonstracije, dok sindikati tvrde da ih je bilo 50.000, kako bi osudilo planirano ukidanje desetaka hiljada radnih mjesta u javnim ustanovama, naročito u obrazovnim.
Više od polovine demonstranata su nastavnici, gimnazijalci i roditelji učenika, precizirao je glasnogovornik FSU-a, najvećeg sindikata u javnim službama i obrazovanju.

"Želim da vlada shvati da je ovo ozbiljno i ne tretira ove demonstracije s prezirom", izjavio je generalni sekretar FSU-a Gerard Aschieri.

Jedan dio državnih dužnosnika je u štrajku od četvrtka, na poziv sindikata koji optužuju vladu da vodi politiku "uništavanja" državnih službi. Demonstracije su organizirane u nekoliko francuskih gradova.

Vlada, koja je suočena s velikim državnim deficitom i koja se zalaže za "kulturnu revoluciju" u državnim službama, predvidjela je ukidanje 22.900 mjesta u budžetu za 2008. godinu, od čega 11.200 u oblasti obrazovanja. Najavljeno je ukidanje 35.000 radnih mjesta u 2009.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: