Bore se protiv Assada
42

Deseci francuskih državljana vode džihad u Siriji

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Vodeći francuski protivteroristički sudija je rekao za francuske medije da je zabrinut zbog implikacija da veliki broj francuskih muslimana odlazi u Siriju da se bori protiv režima Bashara al Assada.

Prema nekim podacima, blizu 80 francuskih građana bori se na strani sirijskih pobunjenika, međutim, francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls tvrdi da bi broj tih ljudi mogao biti puno veći od "šačice", spominjući da su slične situacije bile i ranije, kada su francuski državljani odlazili u džihad u Bosnu, Irak ili Afganistan.

List Figaro prenio je izjave dvojice boraca koji su otišli u Siriju, jedan od njih je kazao kako se bori protiv sramnog Assadovog režima, dok je drugi kazao da se vratio u zemlju svojih predaka kako bi širio islam.

Vodeći francuski sudija protiv terorizma Marc Trevidic rekao je za Le Figaro da je prisutnost tolikog broja francuskih građana u Siriji neugodan paradoks za vlasti u Francuskoj, koja je bila prva zapadna zemlja koja je priznala Sirijsko pobunjeničko vijeće kao legitimnog sagovornika.

On je pojasnio kako je ljudima koji su željeli voditi džihad bilo vrlo jednostavno stići u Siriju, budući da im za Tursku nije trebala viza, a tu su lako mogli stupiti u kontakt sa predstavnicima sirijskih pobunjenika te na koncu preći u Siriju preko poroznih granica, prenosi AFP. Trevidic stoga ističe kao problem to što te ljude niko ne sprečava da odlaze u Siriju.

"Poprilično je komplikovano njihovo djelovanje u Siriji okvalifikovati kao teroristička djela, ali bi takvi borci mogli predstavljati ozbiljan problem jednom kada se vrate u Francusku. Nemojmo se zavaravati. Dobar dio njih idu tamo u nadi da će pomoći u uspostavi radikalne islamske države. Stvarni terorizam će početi čim Assadov režim bude poražen", kazao je on.