Svijet
0

Des Brown: Afganistan je plemenita stvar 21. stoljeća

FENA
Britanski ministar odbrane Des Brown branio je u ponedjeljak angažiranje britanskih trupa u Afganistanu, nazvavši ga "plemenitom stvari 21. stoljeća", dok je u toj zemlji od 2001. ubijeno 100 britanskih vojnika.

Odajući počast "hrabro" palim britanskim vojnicima, ministar je naglasio na radiju BBC 4 da je "Afganistan plemenita stvar 21. stoljeća" i da predstavlja "težak izazov za međunarodnu zajednicu".

"U južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand uradili smo jako puno, naše trupe su odbile talibane i stvorile sigurnost i slobodu koju stanovništvo ove regije nije nikada ranije upoznalo", nastavio je Brown.

"Razlog zbog kojega činimo sve te pomake je taj što su ti mladi ljudi i mlade žene, izuzetno hrabri i profesionalni, u najtežim okolnostima stvorili sigurnost koju su prije nekoliko godina mnogi smatrali nemogućim", dodao je Brown.

"To je u stvarnosti borba za narod više nego borba protiv pobunjenika. Treba pridobiti stanovništvo", objasnio je on.

Tri britanska vojnika međunarodnih snaga NATO-a ubijena su, a jedan vojnik je povrijeđen u samoubilačkom napadu od nedjelje. U Afganistanu je trenutno raspoređeno 7.800 vojnika.

Britanski premijer Gordon Brown odao je također počast u ponedjeljak ujutro britanskim vojnicima, "koji su u Afganistanu dali svoje živote služeći svojoj zemlji".