Sekretar mu se zahvalio
7

Derek Chollet više nije savjetnik Blinkena, u julu preuzima novu dužnost

S. Š.
Derek Chollet (Foto: EPA-EFE)
Derek Chollet (Foto: EPA-EFE)
Američki državni sekretar Antony Blinken imenovao je Toma Sullivana za novog specijalnog savjetnika u State departmentu umjesto dosadašnjeg Dereka Cholleta.

Sullivan je bio dugogodišnji zamjenik šefa Blinkenovog kabineta, a Blinke je rekao kako Sullivan posjeduje nenadmašnu širinu znanja o tome kako se formuliše i sprovodi politika nacionalne bezbednosti, politika koju svakodnevno sprovodi u ime američkog naroda.

Blinken je dodao da je Sullivan sa njim učestvovao na sastancima sa šefovima država, ministrima spoljnih poslova i drugim svetskim liderima dok su "obnavljali saveze i partnerstva SAD, suprotstavljali se agresiji Rusije na Ukrajinu, stabilizovali odnose sa Kinom i zalagali se za američke interese" kao i da je "radio na izgradnji trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti na Bliskom istoku".

Derek Chollet prešao je na novu dužnost u Pentagonu gdje će biti šef kabineta ministra odbrane Lloyda Austina.

"Drago mi je što će Derek Chollet početi u julu kao moj šef osoblja. On je jedan od najuglednijih, dalekovidih ​​i najvještijih praktičara za nacionalnu bezbjednost svoje generacije i zahvalan sam mu što je preuzeo ovaj ključni zadatak u tako važnom trenutku", rekao je Austin u izjavi.

Blinken je danas rekao i da se "tokom protekle tri i po godine, oslanjao na mudre savjete i čvrstu ruku Cholleta koji je pomagao u rješavanju najtežih pitanja sa kojima se suočavaju SAD".