Svijet
0

"Der Standard": Za dugoročni mir neophodno cijeli Balkan uvesti u EU

FENA
Od britanskih dnevnika samo Financial Times u ponedjeljak ujutro izvještava o bečkim pregovorima posvećenim budućem statusu Kosova ističući da će kosovski zvaničnici danas i formalno podnijeti zahtjev za punu nezavisnost od Srbije.

List prenosi riječi premijera Kosova i Srbije, Agima Čekua i Vojislava Koštunice - prvi je istaknuo da bi prilika da se iznesu osnovni stavovi dviju strana mogla podstaknuti međunarodnu zajednicu da prihvati albanske zahtjeve, drugi da bi nametnuta nezavisnost Kosova bila ilegalna i bezvrijedna.

Koštunica je također upozorio da bi stvaranje nove države obnovilo nestabilnost u regionu, dok većina zapadnih diplomata, kako ističe Financial Times, smatra da bi nezavisnost Kosova dugoročno gledano izazvala manje problema nego da se unedogled produžava nejasni status pokrajine.

O bečkim pregovorima u ponedjeljak izvještavaju i dva austrijska lista. Die Presse ocjenjuje da će se na današnjem sastanku čuti dramatični govori, ali da se neki pomak neće ostvariti. Pa ipak, nastavlja Presse, činjenica da se razgovori uopće održavaju predstavlja senzaciju.

List smatra da je sastanak važan prvi korak, ali da će se na rješenje sačekati još neko vrijeme zbog potpuno suprotnih pozicija dviju strana.

U tekstu koji nosi naslov "Biti ili ne biti" i Der Standard izražava sumnju u pogledu postizanja sporazuma. Evropska unija i Sjedinjene Države neće moći privoljeti Srbe i Albance da promijene svoje tvrdokorne stavove, smatra Standard, pa će odluku o budućem statusu pokrajine donijeti Vijeće sigurnosti UN-a.

Međunarodna zajednica će učiniti ustupak kosovskim Albancima, djelimično i zbog toga što su, kratkoročno gledano, važniji za stabilnost regiona od oslabljene i ratom iscrpljene Srbije, ocjenjuje Standard, uz opasku da je za dugoročni mir neophodno cijeli Balkan uvesti u Evropsku uniju.