Kasnio globalni odgovor
69

Der Spiegel: Xi Jinping je tražio da se zataškaju informacije o prenošenju koronavirusa

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineski predsednik Xi Jinping lično je tražio od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da prešuti informacije o prenošenju novog koronavirusa sa čovjeka na čovjeka, objavio je njemački Spiegel pozivajući se na izvještaj njemačke Federalne tajne službe (BND).

Tako je globalni odgovor na krizu kasnio četiri do šest sedmica što se moglo bolje iskoristiti za suzbijanje širenja novog koronavirusa.

Xi Jinping je, prema navodima BND-a, lično zvao Svjetsku zdravstvenu organizaciju da odloži globalno upozorenje o koronavirusu, koje je trebalo da bude emitovano 21. januara.

U njemačkom institutu Robert Koch su kazali da Kina nije uspjela otkriti sve relevantne informacije na početku epidemije, što ih je navelo da se obrate BND-u, navodi Sueddeutsche Zeitung.

U odgovoru na izvještaje njemačkih medija, kineski diplomati rekli su da je tačno suprotno, tvrdeći da je postupanje s virusom komunističke zemlje uštedjelo vrijeme koje su tada izgubile druge vlade.

Svjetska zdravstvena organizacije je ove tvrdnje nazvala "šokantnim i netačnim". Predsjednik SAD Donald Trump je mnogo puta optužio WHO da je pod kineskim utjecajem zataškavala pandemiju.