Svijet
7

Der Spiegel otkriva detalje o prisluškivanjima BND-a na Bliskom istoku

Anadolija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Njemački list Der Spiegel objavio je novu vijest o navodnim tajnim operacijama njemačke Federalne obavještajne službe (BND) na Bliskom istoku, u Afganistanu i Somaliji, pozivajući se na vladin "tajni“ dokument te otkrio neke detalje o načinu na koji se obavještajni podaci procesuiraju, prenosi Anadolija.

U vijesti se navodi da se svi prikupljeni obavještajni podaci iz pomenutih regija deponuju u Centru BND-a za analizu u Bad Aiblingu u blizini Minhena. Podaci, koji uključuju telefonske razgovore, elektronsku poštu i druge informacije, se tamo snimaju i tokom sedam dana na njihovoj analizi rade eksperti.

Isti izvor također navodi da u komunikaciji sa centrima u Afganistanu nerijetko dolazi do poteškoća, te da se tamo prikupljeni podaci određeno vrijeme čuvaju u specijalnim centrima u Kabulu i Mezari Sharifu.

Der Spiegel dalje tvrdi da BND usko surađuje sa američkom obavještajnom službom NSA, te da BND u Bad Aiblingu koristi i 20 programa koje je razvila upravo NSA.

Američka NSA navodno njemačkom BND-u daje ciljane telefonske brojeve, elektronsku poštu ili IP adrese željenih ciljeva, a potom od BND-a dobije prikupljene obavještajne podatke sa tih zadatka.

Najoštriju kritiku na aktivnosti BND-a u svijetu je uputila njemačka opoziciona Ljevičarska partija.

Zastupnica ove stranke u njemačkom parlamentu Martina Renner je za Der Spiegel izjavila da BND djeluje bez mjere i ograničenja.

"Masovna prisluškivanja u inozemstvu su kršenje Ustava Njemačke“, tvrdi Renner.