Svijet
0

Denis Latin odbio nagradu Udruženja novinara Srbije

FENA
Novinar HTV-a Denis Latin dobitnik je nagrade "Zora" Udruženja novinara Srbije (UNS) za poseban doprinos slobodi medija, no Latin je odbio primiti tu nagradu, koja mu je trebala biti uručena u četvrtak u Beogradu, zbog saznanja da je predsjednik UNS-a Nino Brajović, svojedobno ratni izvjestitelj srbijanske televizije i u toj ulozi "ratni huškač" i "nositelj ratne propagande".

O tome su Latina obavijestili neki beogradski novinari prema čijim izjavama je Brajović bio "ratni huškač i slavitelj pokolja u Vukovaru, čija je prljava ratna propaganda na srpskim televizijama bila u funkciji prikrivanja ratnog zločina u Vukovaru", kako prenosi hrvatski tisak.

Na autora "Latinice" Denisa Latina izvršen je "posredan javni pritisak", izjavio je u četvrtak u Beogradu Nino Brajović.

Po njegovim riječima, Latin je u dva navrata potvrdio da želi primiti nagradu, prije nego što je u srijedu portalu Index.hr izjavio da mu moralna načela i ljudska savjest ne dopuštaju da takvu nagradu primi iz ruku vodećih ljudi UNS-a, koji su se 90-ih godina dokazivali kao slavitelji zločina, razaranja i okupacije Vukovara.

"Standard UNS-a nije ratno huškanje. Moj standard danas i prije 15 godina nije bio ratno huškanje", kazao je Brajović, dodajući da je sve što je radio u Radio-televiziji Srbije prije 15 godina "radio po savjesti", te dodao da bi se "moglo naći nešto za zamjeranje i Latinu u onome što je radio prije 15 godina, ali to ne treba biti nikakav razlog da se UNS bavi njegovom prošlošću".

Prve reakcije na dodjelu nagrade UNS-a Denisu Latinu pojavile su se na blogu Radija B92, u kojima se podsjeća na izvještavanje Nine Brajovića 1991. godine iz Vukovara, u kojem je širio mržnju, Hrvate nazivao "ustašama" i govorio o "oslobađanju" toga grada. Na blogu su se pojavili i linkovi na kojima se nalaze tadašnji "prilozi" iz Vukovara koje je Brajović objavljivao na državnoj televiziji.

Upravo zbog takvog izvještavanja i zbog toga što su u to vrijeme Udruženje novinara Srbije preuzeli kadrovi Slobodana Miloševića, od kojih i neki pridošli iz Hrvatske, poput Mile Štule, Krste Bijelića i Ratka Dmitrovića koji su bili najistaknutiji, skupina novinara koji su odbili uključiti se u državnu propagandnu mašineriju osnovala je 1993. godine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) na čijem su čelu dosad bili Dragan Nikitović, Gordana Logar, Milica Lučić Čavić, Miloš Vasić, Gordana Suša, te aktualna predsjednica Nadežda Gaće. U to vrijeme osnovano je i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine.