Svijet
0

Demontstracije protiv šengenske "crne liste"

FENA
Moskva
Moskva
Oko 300 mladih Rusa prokremaljskog pokreta Nači demonstriralo je u utorak u Moskvi pred uredima Evropske komisije u znak protesta protiv odbijanja izdavanja šengenskih viza ruskim građanima, izvještava AFP.

Demonstranti obučeni u šatorsko platno s kapama i čizmama ruskih vojnika iz Drugog svjetskog rata podsjećali su na uniformu bronzanog vojnika iz Talina, spomenik premješten u aprilu 2007. iz estonskog glavnog grada, na veliku štetu Moskve. Oni su nosili transparent na kojemu je pisalo "Za čast domovine".

"Protestiram protiv politike dvostrukih aršina. Evropa govori o slobodama i poštivanju ljudskih prava, ali nam ne dozvoljava da uđemo u Evropu jer nas je Estonija stavila na crnu listu", izjavila je mlada Ruskinja Mariana Skvortsova.

"Odbili su da mi izdaju vizu za Finsku, rekavši mi da najprije moram riješiti problem s Estonijom. Uvjerena sam da mi neće dozvoliti da uđem u Evropu", dodala je ona.

Prema mišljenju mladih Rusa, radi se o mjerama odmazde nakon njihovog učešća na "antifašističkoj konferenciji u Estoniji" i okupljanju pred estonskim konzulatom u Sankt Peterburgu.

Šengenski prostor slobodnog kretanja trenutno obuhvata 24 zemlje, 22 zemlje EU-a plus Island i Norveška.