Paragvaj
4

Demonstranti zapalili zgradu Kongresa, ne dozvoljavaju reizbor predsjednika

Klix.ba
Požar ispred zgrade Kongresa (Foto: EPA)
Demonstranti zapalili zgradu Kongresa (Foto: EPA)
Demonstranti u Paragvaju zauzeli su i zapalili zgradu Kongresa ove zemlje nakon nasilnih protesta protiv zakona koji bi dozvolio reizbor predsjednika.

Protesti u Paragvaju su izbili još sredinom sedmice kada je u Kongresu pokrenuta rasprava o reizboru predsjednika. Nakon što su jučer članovi Kongresa tajnim glasanjem dozvolili aktuelnom predsjedniku države Horactiju Cartesu da učestvuje u drugoj predsjedničkoj trci zaredom, nastali su neredi ispred ove zgrade, prenosi BBC.

Demonstranti su upali u zgradu Kongresa, razbili prozore i ogradu, a potom izazvali i požar. Tome je prethodilo nekoliko sati nereda i sukoba s policijom. Pojedini mediji prenose da je policija pucala na demonstrante gumenim mecima kako bi smirila situaciju. U neredima su povrijeđena dva člana Kongresa i jedan student.

Podsjećamo, Horactio Cartes je izabran za predsjednika Paragvaja 2013. godine. Mandat u ovoj zemlji traje pet godina, a brojni uticajni ljudi žele da Cartes nastavi rukovoditi državom i narednih pet godina. S druge strane, opozicija smatra da promjena Ustava radi reizbora predsjednika nije u skladu sa osnovnim demokratskim principima.