Eskalacija nasilja
148

Demonstranti zapalili rezidenciju premijera Šri Lanke, nastavljeni sukobi s policijom

V. K.
Nakon imanja predsjednika, provaljeno i u rezidenciju premijera (Screenshot: Twitter)
Nakon imanja predsjednika, provaljeno i u rezidenciju premijera (Screenshot: Twitter)
Iako je premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe najavio kako će danas podnijeti ostavku na ovu poziciju, demonstranti se i dalje nalaze na ulicama glavnog grada Colomba, a situacija je u večernjim satima dodatno eskalirala.

Naime, demonstranti su se na ulicama sukobili s pripadnicima snaga sigurnosti koji su ih pokušavali udaljiti od kuće koja pripada premijeru države. Međutim, demonstranti su se odbili povući te su provalili na imanje premijera nakon čega su zapalili rezidenciju.

Nešto ranije, demonstranti su provalili i na imanje predsjednika države Gotabaye Rajapakse gdje su se između ostalog kupali i u njegovom bazenu. Iako je predsjednik ranije uspio napustiti imanje, za sada se ne zna gdje se tačno nalazi.

"Rajapaksa je ispraćen sa imanja nakon što su se ljudi počeli okupljati ispred ograde. Prema visokorangiranom vojnom izvoru, on je navodno smješten u jednoj od vojnih institucija", prenosi BBC.

Podsjetimo, premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe održao je danas sastanak s predstavnicima stranaka u ovoj državi te je pristao na to da ponudi ostavku na poziciji premijera.

Osim zahtjeva za ostavkom, članovi opozicije premijeru su uputili i niz drugih zahtjeva. Naime, zatraženo je da osim premijera ostavku ponudi i predsjednik Gotabaya Rajapaksa dok bi predsjednik parlamenta trebao obavljati funkciju šefa države najviše 30 dana.

Također, parlament Šri Lanke bi u narednom periodu trebao izabrati predsjednika države, imenovati svestranačku vladu te održati izbore što je prije moguće.