Zatvoren već četvrti dan
0

Demonstranti u Parizu poručili da bi zatvaranje Eiffelovog tornja moglo trajati sedmicama

L. S.
Demonstranti ispred tornja u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Demonstranti ispred tornja u Parizu (Foto: EPA-EFE)
Štrajk na Eiffelovom tornju u Parizu zbog lošeg finansijskog upravljanja već četvrti dan zaredom odbija posjetioce, a demonstranti poručuju da bi zatvaranje moglo trajati sedmicama, a sve u pozadini priprema za održavanje ljetnih Olimpijskih igara u ovom gradu.

Denis Vavassori iz sindikata CGT, koji predstavlja veliki broj zaposlenih na Eiffelovom tornju, rekao je da su njegovi članovi u utorak jednoglasno glasali za produženje štrajka.

"Bila bi šteta nastaviti štrajk i njegove zahtjeve tokom Olimpijskih igara. Za sada, izgleda da bi štrajk mogao da potraje nekoliko dana, čak i sedmica", rekao je Vavassori.

Toranj od 330 metara u centru Pariza bilježio je sve veći broj posjetilaca uoči Olimpijskih igara u francuskoj prijestolnici, no sada je došlo do zastoja koji je posljednji put zabilježen jedino u vrijeme Covid-19 pandemije. Tada je toranj zabilježio manjak od 120 miliona eura.

Naime, zaposlenici su voljni da ustraju dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Tačnije, štrajk ima za cilj povećanje plata proporcionalno prihodima od prodaje ulaznica i poboljšano održavanje 135 godina starog tornja.

Njihova glavna zamjerka je što gradska vijećnica naplaćuje od operatera Eiffelovog tornja naknadu za zakup za koju kažu da je previsoka, što smanjuje sredstva za neophodne radove na održavanju.