Traže pomoć
9

Demonstranti u Hong Kongu pozivaju Trumpa da intervenira

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Demonstranti koji već duže vrijeme protestuju u Hong Kongu pozivaju američkog predsjednika Donalda Trumpa da intervenira u političkom sukobu koji je eskalirao u nedjelju. U protestima je nedavno zapaljena barikada ispred ulaza u metro u poslovnoj četvrti grada.

Ranije tokom dana desetine hiljada demonstranata koji su mahali američkim zastavama bili su prisutni ispred američkog konzulata u Hong Kongu i prizivali su pomoć Trumpove administracije kako bi se okončale tromjesečne konfrontacije s tamošnjom vladom.

Marš je počeo u javnom parku Chater Garden u središtu grada prije nego što su se demonstranti uputili pred navedeni konzulat, piše CNN.

U javnom pismu koje su demonstranti planirali predstaviti predstavnicima Konzulata SAD-a poziva se na usvajanje predloženog Zakona o ljudskim pravima i demokratiji u Hong Kongu u Kongresu SAD-a.

Na jednom transparentu koji se pojavio na protestima pisalo je: "Predsjedniče Trump, molim te, oslobodi Hong Kong". Neki su čak pjevali i američku himnu dok su se kretali prema Konzulatu SAD-a.

"Dijelimo iste američke vrijednosti slobode i demokratije. SAD je zemlja demokratije. Donalda Trumpa bira njegov narod. Mi to želimo", rekao je 30-godišnji bankar David Wong.

Protesti su počeli mirno, ali brzo su prerasli u nasilje i vandalizam tokom poslijepodneva, nakon što se pojavila informacija da je policija uhapsila brojne demonstrante na jednoj stanici podzemne željeznice.

Nezadovoljni stanovnici Hong Konga su postavili barikadu na jednom od izlaza iz metroa prije nego što su je zapalili. Ostali izlazi imali su razbijene prozore ili išarane grafitima.

Sukobi u nedjelju upućuju na to da pokušaj vladajuće strukture Hong Konga da ublaži krizu povlačenjem kontroverznog prijedloga zakona o izručenju političkih neistomišljenika Kini u srijedu, jednog od pet službenih zahtjeva protestnog pokreta, nije uspio.

Vodeći aktivisti rekli su da je taj potez došao prekasno, a već se u nedjelju čula grupa demonstranata kako uzvikuje: "Pet zahtjeva, a ne jedan manje".