Neredi ne jenjavaju
1

Demonstranti srušili kip Kristofera Kolumba u Virginiji pa ga bacili u jezero

E. Sk.
Neredi u Americi ne jenjavaju. Demonstranti protiv rasizma srušili su statuu Kristofera Kolumba u Richmondu, u Virginiji, a zatim je bacili u jezero. Statua je oborena u manje od dva sata nakon što su se demonstranti okupili u gradskom parku i počeli uzvikivati da je treba srušiti.

Nakon što je figura Kolumba pomjerena s postolja uz pomoć nekoliko konopaca, postavljen je znak na kojem je pisalo "Kolumbo predstavlja genocid".

U Antwerpenu je uklonjena 150 godina stara statua kralja Leopolda II, čije su snage zauzele Kongo u 19. stoljeću, gdje je provođen režim odgovoran za smrt miliona Afrikanaca.

Desetljećima su mnogi Belgijanci smatrali da je ta zemlja dovela "civilizaciju" u afričku regiju, a brojne ulice i parkovi nazvani su po njemu. Međutim, posljednjih godina rastao je pritisak, pogotovo mladih Belgijanaca, da se zemlja suoči s kolonijalnom prošlošću.

Ispred glavnog grada Minnesote, srušena je statua Kolumba, dok su u drugim gradovima slični spomenici uništeni, piše Huffpost. Tako je prošle sedmice zapaljena statua u Antwerpenu, dok je statua Leopolda u Ghentu prekrivena crvenom bojom.

Do utorka navečer 65.000 ljudi potpisalo je peticiju za uklanjanje svih statua Leopolda II u zemlji.

Portparol gradonačelnika Antwerpena rekao je da se statua u tom gradu ne premješta zbog zahtjeva demonstranata nego zbog toga što bi oštećeni kip mogao ugroziti sigurnost u javnosti.

Dodao je da će biti u muzeju do daljnjeg, dok se ne popravi ili vrati na trg. Demonstranti u Velikoj Britaniji prošle sedmice srušili su statuu kontroverznog političara iz 17. stoljeća Edwarda Colstona i bacili je u rijeku.

Statua je u Bristolu stajala od 1895. i bila predmet brojnih rasprava posljednjih godina, a pokrenuta je i peticija za njeno uklanjanje.

Demonstranti su srušili spomenik pomoću konopaca, plesali oko njega i stali koljenom na njegov vrat, simulirajući način na koji je bijeli policajac prilikom hapšenja duže od osam minuta maltretirao Afroamerikanca Georgea Floyda, nakon čega je umro.