London
0

Demonstranti pozvali na okončanje rata u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više hiljada ljudi protestovalo je u Londonu, zahtijevajući okončanje rata i povlačenje britanskih vojnika iz Afganistana.

Kako je saopćila "Koalicija zaustavite rat", riječ je o prvom protestu protiv rata u Afganistanu od početka invazije koalicionih snaga predvođenih SAD-om na tu bliskoistočnu državu 2001. godine.

Demonstracije je juče predvodio vojnik Džo Glenton iz Jorka koji treba da izađe pred vojni sud zbog odbijanja da se vrati na dužnost u Afganistan, prenosi Tanjug.

Demonstranti su se okupili u Hajd parku, da bi se zatim uputili ka Trgu Trafalgar, gdje se okupljenima obratilo više govornika, među kojima poslanik Džordž Galovej i aktivist Tarik Ali.

Prema procjenama londonske policije u protestu je učestvovalo oko 5.000 ljudi.

Najnovije istraživanje agencije "JuGav" (YouGov) pokazuje da podrška britanske javnosti ratu u Afganistanu bilježi pad. Prema tom istraživanju, 62 posto anketiranih želi povratak britanskih vojnika u zemlju najkasnije naredne godine. Od 2.042 anketiranih, šest posto smatra da britanski vojnici pobjeđuju u ratu u Afanistanu, 36 posto da je pobjeda moguća, a 48 posto da nije moguća.

Ukupno 222 britanska vojnika su poginula u Afganistanu od 2001. godine, a 85 od početka 2009.