Svijet
0

Demonstranti napali Francuski institut u Atini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pobunjena omladina u petak je napala Francuski institut u Atini zapaljivim bombama dok se grčka policija pripremala za nove proteste dan nakon teških sukoba između demonstranata i policije za sprečavanje nemira.

Neki prozori Francuskog instituta, centra za promociju francuske kulture i učenje francuskog jezika, bili su polupani, ali unutrašnjost zgrade nije ozbiljnije oštećena u napadu dvadesetak mladih, saopćila je policija.

Bankomat obližnje banke također je oštećen. Nije javljeno o povrijeđenima, prenosi AP.

"Iskra u Atini, požar u Parizu. Pobuna dolazi", pisalo je na jednom grafitu na zidu zgrade na francuskom jeziku. Drugi, ispisan na grčkom navodi: "Francuska, Grčka, ustanak svuda".

Atina je poprište skoro svakodnevnih napada mladih taktikom "udari i bježi" zapaljivim bombama u protekle dvije sedmice, nakon policijskog ubistva 15-godišnjaka koje je izazvalo najteže nemire u Grčkoj u decenijama.

Gnjev oslobođen 6. decembra izazvan je godinama nezadovoljstva zbog društvene nejednakosti, slabih mogućnosti zaposlenja za mlade i sve većeg nezadovoljstva ekonomskom politikom konzervatine vlade.

Dvije najveće grčke krovne sindikalne organizacije planiraju održati mitinge pred parlamentom tokom dana kako bi protestirale protiv vladinog budžeta za 2009., o kojem su poslanici počeli raspravljati u srijedu. Univerzitetski profesori također su planirali održati miting pred parlamentom.

Osim toga, studenti su planirali održavanje velikog koncerta u centru Atine u znak podrške "ustanku mladih" i pozivanju na protivljene "državnoj represiji".