Svijet
0

Demonstranti na ulicama Berlina i Frankfurta

FENA
Nekoliko hiljada demonstranata u subotu je izašlo na ulice Berlina i Frankfurta kako bi protestovali protiv mjera koje se poduzimaju u borbi protriv globalne finansijske krize u Njemačkoj i drugim zemljama.

"Nećemo plaćati vašu krizu" moto je demonstracija koje su pokrenule antiglobalizacijska mreža Attac, sindikati, ekološke grupe i njemačka Ljevičarska stranka, javio je u subotu DPA.

Demonstranti tvrde da se banke moraju smatrati odgovornima za krizu, te da se ne smije dopustiti da radnici i svjetska sirotinja pate od posljedica ekonomske kerize.

Govornik Attaca izjavio je da je oko 15.000 osoba došlo na demonstracije u Frankfurt. Nekoliko stotina policajaca štitilo je ulaze u uredske blokove njemačke finansijske prijestonice.

Policija je procijenila da se u Berlinu okupilo nekoliko hiljada osoba na protestima.

Na lecima i transparentima demonstranti su pozivali na solidarnost i ekološki održiv globalni ekonomski sistem.

Protesti su izbili uoči sastanka Grupe 20 (G-20) vodećih svjetskih ekonomija u Londonu 2. aprila.

Demonstracije u Njemačkoj nalik su maršu u Londonu, gdje se u subotu okupilo hiljade osoba iz svih krajeva Velike Britanije i svijeta kako bi održali masovni protest.

Više od 150 sindikata, mirovnih aktivističkih grupa i organizacija za zaštitu okoliša stoji iza demonstracija, koje bi trebale biti početni signal za nizove protesta do londonskog samita.