{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demonstracijom sile Tajvan šalje upozorenja Kini

F
10.10.2007. u 14:50
0
0
Demonstracijom sile Tajvan šalje upozorenja Kini
0
Demonstracijom sile Tajvan šalje upozorenja Kini
Foto: AFP
Tajvan je demonstrirao silu, pokazavši u srijedu za vrijeme nacionalnog praznika dvije od svojih raketa za vrijeme prve vojne parade nakon 16 godina i upozorio na kinesku prijetnju.
"S porastom kineske moći i jačanjem njenog naoružanja kineska prijetnja se više ne ograničava na konfrontiranje s Tajvanom. Ona već ima ozbiljan učinak na mir u svijetu", izjavio je tajvanski predsjednik Chen Shui-bian.

Predsjednik je zatražio od međunarodne zajednice da intervenira kako bi Kina "odmah povukla svoje rakete raspoređene na jugoistočnoj obali u pravcu Tajvana i prestala s vojnim vježbama koje simuliraju napade na Tajvan".

Za prvu vojnu paradu nakon 16 godina Tajvan je pripremio raketu more-more Hsiung-feng, kao i proturaketni sistem Tien Kung, oboje izrađeno na otoku. Prikazani su i ratni avioni.

Tajvanski predsjednik je izjavio kako je odlučan da organizira referendum o vraćanju Tajvana u okrilje Ujedinjenih nacija.

Tajvan, sa zvaničnim nazivom Republika Kina, izgubio je 1971. godine svoje sjedište u UN-u u korist Narodne Republike Kine, od koje se odvojio 1949. godine, poslije građanskog rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: