Ženeva
0

Demonstracije tamila pred zgradom UN-a

FENA
Oko 1500 tamilskih tigrova, prema policiji, demonstriralo je u ponedjeljak pred sjedištem Ujedinjenih naroda u Ženevi, zahtijevajući od međunarodne zajednice da pritekne u pomoć njihovim sugrađanima, žrtvama sukoba u Šri Lanki.

Oko 1500 demonstranata sukobilo se s policijom, koja je pokašala da ih odbije u dva navrata dok su oni uporno nastojali da se probiju do kruga zgrade UN-a, javio je policijski glasnogovornik.

Stotinjak policajaca za održavanje reda, uz vodene topove, obezbjeđivalo je prilaze Trgu nacija, na kojemu su se okupili demonstranti.

Neki od njih su bacali flaše, gvozdene šipke i farbu na policajce, koji su odgovorili vodenim topovima, precizirao je fotoreporter, koji je snimao scene nemira.

"Moramo imati reakciju UN-a, ali oni nas ne žele saslušati", naglasio je on, rekavši da je šrilankaška vojska "izmasakrirala" tamilske civile, koji su pobjegli od sukoba.

"Ostajemo ovdje sve dok međunarodna zajednica ne pronađe rješenje za desetke hijada povrijeđenih ili raseljenih u sukobima između LTTE-a i šrilankaške vojske", rekao je jedan od tamilskih demonstranata.