Svijet
0

Demonstracije studenata nakon napada na fakultetu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Deseci studenata okupili su se u srijedu na Tehnološkom fakultetu u Bagdadu kako bi osudili dvostruki krvavi napad na drugi fakultet u Mustansirijahu, u kojem je ubijeno 70 a povrijeđeno blizu 170 studenata.

"Osuđujemo terorističke napade na studente." "S rukom u ruci zajednički radimo na izgradnji Iraka", pisalo je na transparentima koji su se nalazili na zgradi Tehnološkog fakulteta, u centru Bagdada.

Snage reda prethodno su zatvorile četvrt Karradu, koja je bila zatvorena za saobraćaj kako bi se izbjegao novi napad.

Šezdesetak studenata odlučno je pokazalo da želi nastaviti studije, bez obzira na nasilje. "Želimo da vlada zaštiti studente i profesore od terorističkih napada", skandirali su oni, izvještava dopisnik AFP-a.

"Bez obzira na užasne napade, univerziteti u Bagdadu moraju ostati otvoreni. Nastavljamo da studiramo sve do posljednjeg profesora, do posljednjeg studenta", rekao je jedan od zvaničnika studentskog sindikata.

"Ovaj napad nije ciljao jednu posebnu vjersku zajednicu. Na fakultetima ima šiita, sunita, Kurda i kršćana", naglasila je studentica Jasmina Mohammed. "Moja porodica traži da prekinem studije, ja to ne želim jer bi to značilo pobjedu terorista", dodala je ona.

Prema službama sigurnosti, samoubica se raznio u utorak popodne pred ulazom fakulteta u Mustansirijahu, na istoku Bagdada, u vrijeme izlaska studenata. Nekoliko trenutaka kasnije, pred glavnim ulazom, nekoliko desetaka metara odatle, eksplodirao je automobil bomba.