Svijet
9

Demonstracije širom Egipta zbog oslobađanja Mubaraka

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U nekoliko egipatskih gradova održani su protesti protiv presude kojom je bivši predsjednik Egipta Hosni Mubarak oslobođen optužbi za urotu i ubistva demonstranata početkom 2011. godine.

Demonstranti su se okupili u različitim gradovima kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude Mubaraku. Nosili su transparente sa znakom Rabia te tražili pravdu za one koji su odgovorni za ubistva demonstranata 2011. godine.

U gradovima El-Garbiyye, El-Menufiyye, Dekahliye, El-Minya i Suec došlo je do intervencije policijskih snaga tokom koje je priveden veliki broj demonstranata.

I na trgu Tahrir u Kairu došlo je do policijske intervencije, jer policija nije dozvoljavala da se održe protesti. I u Kairu je priveden veliki broj osoba.

Još nema informacija o tačnom broju privedenih osoba, a službene institucije nisu još objavile izvještaje vezane za ovaj događaj.

Egipatski sud odbacio je 29. novembra optužbe protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka za ubistva demonstranata tokom protesta protiv njegovog režima 2011. godine. Mubarak je 2012. godine proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor, ali je Sud kasnije iz tehničkih razloga poništio presudu.

Mubarak se teretio za zloupotrebu funkcije i stvaranje bogatstva, ilegalnu zaradu i korupciju. Sudilo mu se i za smrt oko 850 demonstranata ubijenih u protestima protiv njegove vladavine 2011. godine.

Mubarak već služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere javnih fondova, a njegovi sinovi Ala i Gama služe četvorogodišnje zatvorske kazne po istim optužbama.