{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Demonstracije protiv nošenja marame u školama

F
26.9.2009. u 16:01
0
7
Demonstracije protiv nošenja marame u školama
0
Demonstracije protiv nošenja marame u školama
Nekoliko stotina osoba demonstriralo je u subotu u Bruxellesu tražeći da se zakonom zabrani nošenje islamske marame ili svakog drugog vjerskog obilježja u školama francuske zajednice u ovoj kraljevini.
"Nema marama u školi", skandirali su demonstranti okupljeni pred sjedištem francuske zajednice na poziv predstavnika Belgijskog odbora, Udruženja "Nepokorena i otkrivena" te Akcione mreže za promoviranje laičke države.

"Neprihvatljivo je da djevojčice od 4-5 godina odlaze s maramama u školu i drže maramu u razredu. Danas je odluka na direktore ustanove da to zabrani. Tražimo zabranu putem zakona, poput onoga što je odlučila flamanska zajednica", objasnila je jedna od predstavnica Udruženja "Nepokorena i otkrivena".

Organizatori ovih demonstracija insistirali su na tome da ne brane nošenje marame u Belgiji. To nije naša borba. Vjerska sloboda postoji u Belgiji i ona se mora održati. Mi se borimo protv marama u školama i obaveze nametanja marama muslimanskim djevojčicama da je nose", objasnila je ona.

U Belgiji živi skoro 400.000 muslimana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: