Tirana
0

Demonstracije opozicije ispred sjedišta albanske vlade

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nekoliko desetaka hiljada demonstranata okupilo se u petak navečer ispred zgrade albanske vlade u Tirani, na poziv opozicijske Socijalističke stranke, tražeći novo prebrojavanje glasova sa općih izbora održanih 28. juna 2009. godine. Ove demonstracije, na koje je Socijalistička stranka pozvala svoje simpatizere iz cijele zemlje, predstavljaju posljednji nemir u političkoj krizi koja potresa Albaniju nakon izbora, čije su rezultate socijalisti uvijek osporavali.

"Ovo su demonstracije bez vremenskog ograničenja. Naš jedini scenarij je otpor, a naš jedini način su protesti", izjavio je vođa Socijalističke stranke i gradonačerlnik Tirane Edi Rama, za vrijeme konferencije za štampu nekoliko sati prije okupljanja.

"Odlučni smo nastaviti s demonstracijama i građanskom neposlušnošću kako bimo primorali vladu da bude transparentnija u vezi s prevarama na izborima ili da se povuče", dodao je Rama.

Vlada odbija novo prebrojavanje glasova, jer je pravosuđe već odbacilo takav zahtjev.

Premijer Sali Berisha je formirao novu vladu nakon tih izbora, s potporom jedne male opozicijske grupe, Socijalističke stranke za integraciju (LSI), čiji je zvaničnik Ilir Meta dobio portfelj za vanjske poslove i mjesto zamjenika premijera.

Socijalisti su mjesecima bojkotirali parlament i još uvijek odbijaju da učestvuju u glasanju, zakočivši na taj način politički život u zemlji.